Ako zasadite živu sjemenku, rast će i daće život, ako zasadite kuhanu – nećete dobiti ništa. Protagonisti sirove dijete smatraju da se isto događa s našim tijelom.

U svijetu je sve popularniji način prehrane koji proklamira da hranu treba jesti u sirovom stanju (eng. raw foodism, rawism). Ali daleko od toga da je to nešto novo.

Pred kraj 19. stoljeća liječnik Maksimilijan Bener obolio je od žutice. Izliječio se sam, jedući sirove jabuke. Na sebi je godinama ispitivao djelovanje neobrađenog voća i povrća na ljudski organizam. Gospodin Bener otac je čuvenog muslija, kombinacije žitarica koje se uzimaju u neobrađenom stanju. U studenom 1897. godine u Zürichu je otvorio sanatorij “Vital Force”, koji je trebao ljude vrati na put prehrane koji im je pripisala sama priroda. Sanatorij radi i danas.

Ovaj posebni način prehrane podrazumijeva konzumaciju sirovog voća, povrća, orašastog voća, sjemenki, jaja, ribe (suši), mesa (karpaćo), nepasteriziranog i nehomogenizovanog mlijeka, jogurta i sira. Iako se podrazumijeva da se hrana jede potpuno neobrađena, neke struje dopuštaju izlaganje temperaturama do 40 stupnjeva Celzijusovih. Na ovaj način najćešće se hrane vegani i vegeratijanci.

Prije nego što su ljudi imali hladnjak, kuhanje je bilo najbolji način da se ubiju paraziti i bakterije.

Louis Pasteur je specijalnim procesom, nazvanom po njemu pasterizacija, uspio osigurati sigurnost hrane za sve. Ali ovom metodom ubijaju se kako loše bakterije, tako i one dobre, koje osiguravaju zdravo funkcioniranje ljudskog organizma.

Sirove namirnice sadrže bakterije i mikroorganizme koji su dobri za naš probavni trakt jer pojačavaju crijevnu floru i imunološki sustav.

Pod trendom sirove hrane podrazumijevaju se isključivo organski uzgojene namirnice bez aditiva i pesticida. Preporučuje se čuvanje hrane u hladnjaku iu vakuumskim pakiranjima da bi se što duže sačuvala svježina. Termička obrada trebalo bi da se izbjegava što više jer ona remeti pH vrijednost namirnica, ai ubija većinu vitamina u njima.

Jedna od glavnih koristi od unošenja sirovih namirnica jeste maksimalno iskorištavanje enzima iz njih. Enzimi pomažu da se hrana svari. Iako naše tijelo proizvodi vlastite, njihova količina nije dovoljna, a tijelo pritom troši puno energije na proizvodnju istih.

Zato se često poslije unošenja velikih količina kuhane hrane dešavaju umor i pospanost.

Svu svoju energiju tijelo usmjerava na to da se izbori s unesenim namirnicama i zapostavlja normalno funkcioniranje. Ono što ostane u želucu truli i samo je veliki potencijal za potencijalne bolesti.

Prednosti sirove hrane

Više energije
Tri sata manje sna
Gubitak težine
Ljepša koža
Bolja memorija
Ojačan imunološki sustav
Sprečena pojava dijabetesa

Mane sirove hrane

Sirova hrana nema dovoljno kalorija, vitamina D i B12 za pravilan razvoj djece
Velika je opasnost od trovanja hranom, pogotovo kada su u pitanju meso, riba i morski plodovi

Zenstvena.com