Povodom 53. Šimićevih susreta 2016., u kinodvorani Grude izvedena predstava „Brat magarac“

GRUDE – HNK Mostar gostovao je u četvrtak, 5. svibnja 2016. godine, kao dio programa 53. Šimićevih susreta 2016., u kinodvorani Grude. U punoj kinodvorani uspješno su izveli predstavu „Brat magarac“.

Predstava „Brat magarac“ donosi nam slike iz života jednog od najvećih svetaca katoličke crkve svetog Franje Asiškog, a nastala je prema tekstu istaknutog hrvatskog glumca i redatelja Renea Medvešeka.

pbm05052016 2

“Bratom magarcem” sveti Franjo je nazivao svoje tijelo na kojemu je putovao do sestre Smrti. Kroz predstavu upoznajemo likove iz njegovog života: njegove roditelje, prijatelje, svetu Klaru, biskupa, papu i turskog sultana. U scenama, glumci su prikazali najvažnije i najljepše trenutke njegova života, te iznimna želja da postane siromašan, ponizan i slobodan. Sv. Franjo je oličenje poniznosti i malenosti. Primjer služenja Stvoritelju koji nema cijenu. Ljubav koja se umnaža dijeljenjem, a čovjeka potiče na zahvalnosti Gospodinu za sve stvoreno.

Mogli smo sinoć vidjeti kako je Franjo u mladosti bio „živahan“, a veliki preokret u Franjinu životu dogodio se kada mu je Isus s križa rekao: „Franjo idi i popravi moju Crkvu koja je sva u ruševinama“. U to vrijeme svi su ga smatrali luđakom kada je zajedno s malim brojem braće počeo graditi crkvu…

pbm05052016 4

Slika je to jednog dalekog, prošlog svijeta toliko sličnog ovom današnjem i jednog života koji je obilježio buduća stoljeća.

Sv. Franjo pjevao je i sa pticama, smrt je nazivao sestricom… Ako bi danas vidjeli takvog čovjeka i mi bi rekli da je lud. Mudar čovjek jednom je rekao: U današnjem svijetu treba biti malo lud da bi bio normalan. Ne bojte se biti drugačiji, biti svoji, jer sv. Franjo je upravo bio takav. Danas je jedan od najvećih svetaca Crkve, neki ga zovu i Drugi Krist, jedan red u Crkvi, franjevci, nosi naziv po njemu, a i trenutni papa je uzeo ime tog „čudaka“. Sv. Franjo bio je hrabar i drugačiji. Budi i ti drugačiji, budi hrabar!

pbm05052016 1

Autor predstave je Rene Medvešček. Svetog Franju glumi Robert Pehar, dok se Jelena Kordić Kuret, Velimir Pšeničnik Njirić, Sanda Krgo Soldo, Miro Barnjak, Nikolina Marić, Ivan Skoko, Bojan Beribaka, Anja Rikalo, Marijo Bevanda i Anto Bralo odlično snalaze u uprizorenjima više likova.

Nakon predstave u caffeu Cinema uslijedio je after party uz prigodni domjenak i glazbu.

Grude-online.info