“Posuško lito” 2017. nadmašilo sva očekivanja!

Kulturno-zabavna i športska manifestacija „Posuško lito“, koja se održava ususret Danu općine Posušje, odnosno proslavi Velike Gospe, ove godine nadmašila je sva očekivanja.

„Posuško lito“ službeno je počelo još tamo 24. lipnja, iako su uvertira u njega bili Dan domovinske zahvalnosti, Dan branitelja općine Posušje i Obljetnica osnutka pukovnije ‘Ante Bruno Bušić’ događaji kojima se oživljavaju uspomene i sjećanja na naše poginule branitelje, a trajalo je sve do 02. rujna.

U protekla tri mjeseca brojni posjetitelji, a ove godine ih je bilo čak 70 000, što je najviše dosada, mogli su uživati u bogatom programu kojeg je činilo blizu 40 različitih kulturnih, zabavnih i športskih sadržaja. Brojne predstave, izložbe, predstavljanja, promocije, koncerti, projekcije filmova, festival, smotra folklora i športski događaji učinili su Posušje kulturno-zabavnim i športskim središtem ne samo Hercegovine već i šire regije.

Svakako vrijedi izdvojiti Festival klapske pisme na kojem je sudjelovala sama krema klapske pisme uz visoko pokroviteljstvo predsjedatelja Predsjedništva BiH dr. Dragana Čovića i supokroviteljstvo predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović već drugu godinu zaredom. Sjajni Parni valjak svojim spektakularnim koncertom napravio je u Posušju večer za pamćenje pred 10 000 ljudi, kao i večer prije na Smotri hrvatskog izvornog folklora Šima Jovanovac. Dok su par dana ranije publiku zagrijali posuški bendovi koncertom „Za sve ove godine“. Sve generacije uživale su u Posuškim igrama bez granica koje su okupile na stotine natjecatelja, a veliko zanimanje bilo je za biciklijadu Posuški đir, skup planinara u Masnoj luci te uličnu košarku. Najposjećeniji događaj i ove godine bio je Malonogometni turnir mjesnih zajednica, sela, zaselaka i gradskih četvrti općine Posušje koji je trajao ukupno 17 dana natjecateljskih dana.

Općina Posušje u posljednjih nekoliko godina zajedno s brojnim posuškim kulturnim institucijama, društvima, udrugama, organizacijama, ustanovama i drugim aktivistima i pojedincima te ostalim partnerima uspijeva kreirati program manifestacije „Posuško lito“ u kojem bi bilo za svakoga ponešto. I to im zasada itekako polazi od ruke. Posjetitelji ovih događaja za program imaju samo riječi hvale. Posebno raduje činjenica da u kreiranju programa sudjeluje veliki broj mladih koji se tako afirmiraju i čija kreativnost i umjetničko izražavanje dolazi do izražaja.

Istodobno se čuvaju narodna tradicija, kultura i stari običaji (Smotra hrvatskog izvornog folklora, Kamendani, Večer ikavice, Ilijino brdo, Podbila Etnofest) a nastaju neki novi projekti koju su u kratkom vremenu postali prepoznatljivi, kako unutar tako i izvan granica BiH kao što je Festival klapske pisme.

Veliki dio posla odradili su članovi Radnog tijela za pripremu kulturnih događanja pod nazivom “Posuško lito” koji su osmislili, vodili i koordinirali cijelim projektom kako bi prošao u najboljem redu. Ništa manje nisu bili bitni sponzori koji su na razne načine podržavali ovu manifestaciju prepoznavši je kao vrlo bitan faktor u kreiranju društvenog i kulturnog života općine Posušje.

Događaji u okviru manifestacije “Posuško lito” bili su zastupljeni u svim medijima, od novina, televizije do internetskih portala preko kojih se slala svojevrsna turistička razglednica Posušja i kojima se ovim putem organizatori zahvaljuju.

Posušje.net