U Posušju održani Dani hrvatskog jezika

30.ožujka 2017. godine održana je tradicionalna županijska manifestacija natjecateljskog karaktera “Dani hrvatskog jezika”. Srednja strukovna škola Posušje bila je domaćin ovog natjecanja na kojem sudjeluju osnovne i srednje škole, a organizirano je pod pokroviteljstvom Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Zapadnohercegovačke županije.

Program je započeo u 12:00 u Kinodvorani, šaljivim dijalogom “Hrvatskog standardnog jezika i maternjeg jezika” u izvedbi učenika Jerke Bage 3.e i Ante Karamatića 3.e, a nakon pozdravne riječi ravnatelja Srednje strukovne škole Posušje Marija Knezovića, manifestaciju je proglasio otvorenom Mario Mikulić, pomoćnik ministrice obrazovanja ZHŽ.

Svrha manifestacije je u natjecateljskom ozračju afirmirati postignuća u pismenosti i poznavanju hrvatskoga jezika, svijest o njegovom značenju te sklonost nadarenost i mogućnosti predstavljanja vlastitih sposobnosti.

S ponosom možemo istaknuti, nakon što smo imali priliku poslušati recitacije učenika i nagrađene pismene radove, kako je svrha ispunjena.

Najave učenika recitatora su spadala pod jedan od voditeljskih zadataka, koji su s lakoćom obavili učenici Srednje strukovne škole Posušje Lucija Dumančić 4.b i Ivan Kutleša 4.b.

Nakon što su voditelji najavili učenike recitatore, a oni se odlično predstavili, prepušteni su povjerenstvu ovogodišnjeg natjecanja, koje su činili mg.sc.Jozo Marić, dr.sc.Marko Tokić i glumac HNK Mostar Robert Pehar.

Povjerenstvo se povuklo, kako bi donijelo odluke, a program je dalje upotpunjen glazbenim dijelom, gdje smo poslušali dvije izvedbe na akustičnoj gitari učenika Mate Bošnjaka 4.a, te pjesmu “Zelenu granu s tugom žuta voća”, koju nam je otpjevala Monika Kraljević Rezo.

Nakon što je povjerenstvo donijelo svoju odluku, učenici su nagrađeni po kategorijama.

Nagrađeni učenici u kategoriji pismenih radova na temu ” Što bih rekla/rekao strancu o našoj Hercgovini?”, osnovnih škola su:

1. mjesto Matija Petrović 8.r, učenica Osnovne škole Tina Ujevića Vitina
2. mjesto Ivana Jukić 8.d, učenica Osnovne škole Ivana Mažuranića Posušje
3. mjesto Ivan Polić 6., učenik Osnovne škole Franice Dall’era Vir

Nagrađeni učenici u kategoriji pismenih radova, srednjih škola su:

1. mjesto Filip Šantić 4.d, učenik Srednje strukovne škole Široki Brijeg, s temom: “Koliko mora, koliko zemalja. Hoću li naći za me jedno more, jednu zemlju gdje jutreno sunce sja na mom uzglavlju?

2. mjesto Marija Tomić 1.h, učenica Srednje strukovne škole Ruđera Boškovića Ljubuški, s temom: “Skrivamo li svoje lice pred nasiljem, tko će se onda suprotstaviti zlu?

3. mjesto Marija Šarić 4.b, učenica Srednje strukovne škole Posušje, s temom: “Skrivamo li svoje lice pred nasiljem, tko će se onda suprotstaviti zlu?

Nagrađeni učenici u kategoriji recitatori, osnovnih škola su:

1. mjesto Mate Boban 4.a, učenik Osnovne škole fra Stipana Vrljića Sovići, s pjesmom “Moj dom” autora S.S. Kranjčevića

2. mjesto David Soldo 8.d, učenik Druge osnovne škole Široki Brijeg, s pjesmom “Ispovijest vojnika” autora Davida Solde

3. mjesto Antonia Kvesić 8.a, učenica Osnovne škole Kočerin, s pjesmom “Stara pjesma” autora A.G. Matoša

Nagrađeni učenici u kategoriji recitatori, srednjih škola su:

1. mjesto Mirna Bakula 4.d, učenica Gimnazije fra Grge Martića Posušje, s pjesmom “Ekspres preporučeno”

2. mjesto Klara Vukojević 4.c, učenica Gimnazije Ljubuški, s pjesmom “20 godina” autora A.B. Šimića

3. mjesto Ivana Petrušić 1.h i Pavle Pavićević 1.h, učenici Srednje strukovne škole Ruđera Boškovića Ljubuški, s pjesmom “Sestra Iva” autora Petra Gudelja

Čestitke upućujemo svim učenicima, a posebne čestitke nagrađenima.

Čestitke upućujemo i njihovim nastavnicima i zahvaljujemo se svim nastavnicima na angažmanu, a posebno se zahvaljujemo Aktivu hrvatskog jezika Srednje strukovne škole Posušje što je ova manifestacija prošla uspješno i dobro organizirano.

Zahvaljujemo se svim našim učenicima koji su bili izravno uključeni u samu organizaciju.

Našim učenicama, Kati Martić 4.a i Jeleni Pišković 4.a te njihovoj profesorici na prekrasno osmišljenoj sceni i recitatorskoj izvedbi koja je bila izvrsna.

Zahvala našoj učenici Mariji Šarić koja nas je učinila posebno ponosnim sa svojim osvojenim trećim mjestom u kategoriji pismenog rada.

Sve pohvale idu i našim dragim učenicima kuharima, koji su pripremili izvrstan domjenak za sve uzvanike, te se zahvaljujemo našoj dragoj, bivšoj učenici Anamariji Martić “Mia make a wish”, koja je uredila cijeli prostor i time upotpunila doživljaj cijele manifestacije.

Općina Posušje