Home Kultura Glazba U Posušju održana 12. Smotra hrvatskog izvornog folklora pod nazivom “Silo na ognjištu”

U Posušju održana 12. Smotra hrvatskog izvornog folklora pod nazivom “Silo na ognjištu”

0
U Posušju održana 12. Smotra hrvatskog izvornog folklora pod nazivom “Silo na ognjištu”

U sklopu manifestacije „Posuško lito“ 2017. na Trgu hrvatskih branitelja ove subote održala se tradicionalna 12. Smotra hrvatskog izvornog folklora pod nazivom “Silo na ognjištu”. Organizator smotre je HKUD Fra Petar Bakula iz Posušja, a cijeli program se odvio pod voditeljskom palicom članice društva Kristine Milas.

Program je počeo u 20.30 sati. Posjetitelji su na oštroj hercegovačkoj buri uživali u nošnjama i igrama, pjesmi i plesu koje su dočarali članovi KUD-ova: HKUD ”FRA PETAR BAKULA” – Posušje, KUD KRALJ TOMISLAV – Tolisa, KUD BRIBIR – Bribir, BEĆARI S NERETVE – Mostar, KUD PRIMOSRSKI DOLAC – Primosrki Dolac, KUD LIJERICA – Slano i KUD KUŠEVAC – Đakovo. Iako je bura i ove godine naglo rashladila Posušje, publike je bilo jako puno. Sva ova društva su prijateljska društva našeg domaćeg kulturno – umjetničkog društva, a dolazak u Posušje je svojevrsni uzvratni posjet našem društvu.

U zabavnom dijelu nastupio je legendarni bećarac starog kova Šima Jovanovac i tamburaški sastav “Izvor”. Šima Jovanovac je nakon nastupa kazao da su ovakva okupljanja iznimno važna jer njeguju hrvatski tradicijsku kultuu koja je iznimno bogata. „Imamo što pokazati, imamo nematerijalno bogatstvo koje smo dužni čuvati i prenositi na mlađe generacije. Hvala Bogu, jako puno mladih je zainteresirano i uključeno kako u Slavoniji tako, kako vidim i u Hercegovini. Domaćem HKUDU fra Petar Bakula mogu samo zahvaliti i pohvaliti jer oni to rade jako dobro i trude se. Posuška publika kao i uvijek Hercegovci me iznenade prijemom, gostoljubljivošću i ljubavi prema Domovini. Drago mi je j nastupati u Herceg – Bosni jer ovdje se čuva hrvatska tradicija, i na ovakve pozive ću se zbog toga uvijek i odazvati,“ kazao je Jovanovac.

Posusje.net