Posušani čuvaju muzejsku građu u svojim domovima

POSUŠJE – Posušani su se raselili diljem svijeta ali vole svoj kraj i svoju prošlost – i gangu i običaje i stare alate i kućni namještaj koje mnogi čuvaju u svojim domovima.

Pokrenuto je i otvaranje Zavičajnog muzeja, prikupljeno oko 500 vrijednih eksponata ali se nije pronašao pravi prostor pa se mnogo toga izgubilo. Prošetali smo posuškim krajem i uvjerili se kako mnogi predmeti nisu uništeni. I mladi daju ton kulturnom pokretu i zaštiti svih vrijednosti. Uz sve dobro na zaštiti povijesnih vrijednosti u Posušju se nešto jako bitno a riječ je otvaranje franjevačkog muzeja „U kući oca mojega“ koji je za kratko vrijeme potvrdio sve svoje vrijednosti.

U obiteljskom muzeju Marić- Petrović u Vinjanima (Posusje-T.Grad) je stotinu izložaka iz daleke prošlosti. Mira Petrović nam je pokazala puno starina te naglasila kako joj raseljeni Posušani daju potporu da se to i dalje čuva. Nekima je poklonila poneki izložak.Pokreće se i okupljanje brojnih vrijednih stvari koje bi trebalo čuvati u muzeju ili nekom drugom prostoru na razini općine. Naime, još je po domovima dosta vrijednih stvari kod Ljube Stipića, Mirka Pirića, Ike Tole, a posebice Petra Galića Pepe. Obilje je stvari sačuvano i u Rakitnu, Podbiloj, P.Gracu, Viru i drugim krajevima. Mnogi se prisjećaju izložbe likovnih radova „Posušje u srcu“ koja je priređena u muzeju „U kući oca mojega“. Svi su pogledom u zrcalo bili zadivljeni jer posuški autori imaju dušu. Slike su gledane iskreno, s čuđenjem i divljenjem jer su odslikale i daleku prošlost (stare kamene kuće, nošnju i drugo).

Eto, Posušani su se usudili i uradili korak dalje u svom stvaralaštvu kao svjetlost i bijeg iz sumorne stvarnosti u svijet svjetla i ljepote. To je potvrda da Posušani mogu i žele mnogo toga pokrenuti na bolje pa i na zaštiti mnogih vrijednih stvari iz daleke prošlosti. I posuški školarci će znati mnogo više o baštini i vrijednostima svoga kraja.

Posusje.net