Po sedmi put za redom uspješno organizirana manifestacija Noć muzeja 2017.

U petak je u Gorici po sedmi put za redom uspješno organizirana manifestacija Noć muzeja 2017.

Noć otvorenih muzeja, koju je otvorio načelnik općine Grude Ljubo Grizelj započela je u župnoj crkvi. Nakon prigodnih govora uslijedio je orguljski koncert mr. art. Katje Krolo Šarac.

Ove godine manifestacija je održana pod motom Glazba i glazbeni velikani i njihov utjecaj na društvo, a temom se ukazalo na važnost prikupljanja, očuvanja i prezentiranja materijalne i nematerijalne kulturne baštine.

Izložbu pod nazivom „Vrijeme vinila 2“ otvorila je mr. art. Katja Krolo Šarac, a nakon toga s par prigodnih riječi obratio se i sam autor, Vedran Vrčić.

Vedran je brojnim posjetiteljima ponudio dio svoje prošlosti kroz omotnice gramofonskih ploča po koje je još sedamdesetih godina prošlog stoljeća odlazio do Zagreba ili do drugih europskih metropola. Izložio je više stotina longplejki na način da svaki od zidova predstavlja određeno glazbeno razdoblje – od klasike, jazza i bluesa, preko evergreena i gospela, country and westerna do pop i rock uspješnica druge polovice 20. stoljeća.

nmg3112016 2

Kutak su pronašli i domaći izvođači. Ovom prigodom stare generacije podsjetile su se na proživljeno vrijeme nesavršenog zvuka gramofonske ploče.

Posjetitelji su imali prigodu vidjeti uređenu staru crkvu sv. Stipana Prvomučenika, arheološke iskopine s ranokršćanskom grobnicom i ranokršćanskom krstionicom čiji je krsni zdenac križnog oblika, a nalazi se u tzv. baptisteriju Goričke starokršćanske bazilike. Zatim, razgledavanje arheoloških nalazišta i Hrvatske franjevačke arheološke zbirke „sv. Stjepan“ Gorica.

nmg3112016 3

Zadovoljni organizatori župni ured Gorica-Sovići, Bratovština Sv. Stjepana, Hrvatska franjevačka arheološka zbirka Sv. Stjepana Gorica, Matica hrvatska – Ogranak Grude nisu krili oduševljenje, naglasivši da će i ubuduće nastaviti djelovati na kulturnom polju.

Ljubitelji kulure i umjetnosti koji su posjetili Goricu počastili su se domaćim delicijma koje su pripremili sudionici i vrijedne domaćine, te su nastavili uživati uz pjesmu i časticu razgovora do dugo u noć.

Više fotografija na: Grude-onine.com