Petar Barbarić povezuje učenike svog rodnog kraja i Katolički školski centar u Travniku

Prošli tjedan sedam učenica i tri djelatnice Osnove škole Tina Ujevića Vitina uputili su se u Travnik kako bi posjetile Katolički školski centar “Petar Barbarić”.

Jedan od ciljeva posjeta bio je uspostavljanje suradnje između dviju škola koje povezuje upravo Petar Barbarić. Zbog nedovoljnog poznavanja ovog Ljubušaka u svom mjestu, skupina učenica Osnovne škole Tina Ujevića Vitina je odlučila pokrenuti projekt kako bi uskoro prvog hercegovačkog blaženika Petra Barbarića spasila od zaborava.

pbt4417 2

U školi su s osobitom radošću pokrenuli niz aktivnosti kao bi svoje vršnjake upoznali sa životom mladića koji je svetost zaslužio obavljajući svoje svakodnevne dužnosti. Glavni razlog ovog posjeta je izdavanje slikovnice o Petru Barbariću čije vedre ilustracije crtaju učenice sedmog razreda: Iva Zadro, Milla Zadro, Anđela Biško, Nika Barać, Lucija Barbarić, Anđela Čuvalo i Anica Čolak.

Slikovnica se izdaje povodom 120. godina od smrti Petra Barbarića da oni koji ju budu čitali slijede Petrovo geslo “Najbrži put u nebo je vršiti svoje dužnosti” te tako vršeći svoje dužnosti u školi i obitelji budu dobri i marljivi poput ovog Sluge Božjega piše hip.ba.

Ove vrijedne učenice su u Travnik dovele nastavnica Ana Bubalo, defektologica Ana Rozić i psihologica Martina Herceg, a dočekala ih je ravnateljica Osnovne škole Magdalena Ljubas, koja im je objasnila kako je na susretu trebao biti nazočan ravnateljem Katoličkog školskog centra don Željko Marić, ali je bio spriječen neodgodivim obavezama.

Ona im je ispričala puno toga o mladom Barbariću te s njima obišla zgradu Sjemeništa, odvela ih u kriptu sjemenišne crkve u kojoj je bilo skriveno tijelo, pokazala grob u crkvi sv. Alojza i odvela ih na groblje Bojna gdje je u početku bilo sahranjeno tijelo ovog mladića. Posjet je protekao u srdačnom druženju i učenicama će puno pomoći prilikom crtanja ilustracija za slikovnicu.

Učenice su ravnateljici pokazale svoje još nedovršene crteže, a ona im je dala neke ideje i smjernice za daljnje crtanje te pohvalila ono što su do sad nacrtali.

Ravnateljica Ljubas i gošće iz Ljubuškog su razgovarale o čvršćoj suradnji ove ugledne obrazovne ustanove s Osnovnom školom Tina Ujevića Vitina.

“Radujemo se svakoj novoj zajedničkoj aktivnosti kojom učimo o Petru Barbariću, razvijamo komunikaciju, širimo spoznaje te učimo na njegovom primjeru postati vrijedni i marljivi vršeći svoje svakodnevne dužnosti. I ovim susretom ostvarena su nova prijateljstva između škola, što također daje poseban značaj ovim projektu. Takva suradnja škole iz Travnika i Vitine višestruko je korisna. Naši učenici iz Vitine će moći u razgovoru sa svojim vršnjacima iz Travnika saznati sve o Petrovom životu u Sjemeništu, a mi ćemo njima pokazati njegov rodni kraj“ rekla je za hip.ba vjeroučiteljica Ana Bubalo koja zajedno sa svojim školskim kolegicama vodi ovaj projekt spasa od zaborava Petra Barbarića u njegovu rodnom kraju.

Cilj druženja bio je upoznavanje, razmjena iskustva i povezivanje škola. Suradnja ovih škola nastavit će se uzvratnim posjetom, a sada slijedi realizacija zacrtanih planova učenika iz Vitine, zatim i nova ugodna i korisna druženja.

Prijateljstvo ova dva grada započela je prije par godina kada je u Travniku boravilo izaslanstvo dužnosnika iz Općine Ljubuški, predvođeno načelnikom Nevenkom Barbarićem te je uspostavljena suradnja s Katoličkim školskim centrom “Petar Barbarić” u Travniku. Nakon toga je skupina gospodarstvenika iz Ljubuškog osjetila potrebu pomoći obnovi podrumskih prostorija kripte Sjemenišne crkve u kojima je više od 50 godine bio zazidan i tako skriven lijes s posmrtnim ostacima sluge Božjeg Petra Barbarića. Unatoč tome još uvijek se malo zna za uzornog mladića koji je umro na glasu svetosti i uskoro se očekuje njegov proglašenje blaženim, te se nadamo da će ovim projektom Ljubušaci i ostali Hercegovci na zanimljiv način upoznati budućeg sveca.

HiP.ba