U srijedu je u Franjevačkom muzeju i galeriji Široki Brijeg otvorena izložba doniranih radova Franjevačkom muzeju i galeriji Široki Brijeg “Crtačev dnevnik 1976./2018.” od Ivana Branka Imrovića.

Riječ je o stotinjak radova nastalih kao vrsta ispovijesti od 1976. do 2018. godine.

Prema riječima samog autora Ivana Branka Imrovića, odluka o donaciji crteža pala je na Široki Brijeg nakon njegovog kraćeg boravka u Hercegovini.

Došao sam na koloniju u Čapljinu 2011. godine i svidjela mi se Hercegovina. Ostavila je neki dobar dojam na mene. U trenutku kada sam odlučio da su moji crteži napokon spremni otići od mene, odluka je pala na Široki Brijeg, kazao je Imrović u razgovoru za portal Jabuka.tv ističući kako se ovaj potez uklapa u koncepciju “sijanja” crteža po Hrvatskoj i u mjestima gdje Hrvati žive.

O izložbi je pisao dipl. povjesničar umjetnosti Tomislav Ćavar koji je posebno istaknuo kako Imorović crteže radi različitim crtaćim alatima, olovkom, keramičkom olovkom, tušem, ugljenom, flomasterom pokazujući na taj način da je ovladao svim tehnikama crteža i širokom paletom osjećaja koju je sposoban prikazati koristeći različite pristupe u crtežu.

Donacija crteža Franjevačkom muzeju i galeriji velikodušan je doprinos i priznanje, i daje Galeriji i muzeju dodatno na važnosti, a Franjevački muzej i galerija se obavezuju na čuvanje, prezentiranje i istraživanje opusa umjetnika. I svakako, ovo je praksa koju bi trebali slijediti i drugi umjetnici, napisao je Tomislav Ćavar.

Izložbu je otvorenom proglasio širokobriješki gradonačelnik Miro Kraljević koji se zahvalio autoru Imroviću na ukazanom povjerenju i obogaćivanju fundusa Franjevačkog muzeja i galerije.

Izložba ostaje otvorena do 30. travnja.

Jabuka.tv