Otvoren 18. Mediteran Film Festival

Projekcijom filmova ”The Gray Area” i ”Džudžan i ganga”, na sceni otvorenog kina, otvoren je 18. Mediteran Film Festival.

Filmovi su nastali na radionicama MFF-a. Šest predavača koji dolaze iz Američkog filmskog kampa za mlade Outside The Lens (San Diego), Filmske produkcije Rough Cut Productions (Philadelphia) i YouTubea (Los Angeles) prenijelo je mladima iz Dubrovnika, Širokog Brijega i San Diega filmsko znanje kroz program MFF School u sklopu kojeg su mladi radili na razvoju scenarija, snimanju, produkciji i postprodukciji.

Lucy Eagleson, voditeljica filmske radionice, rekla je kako im je čast doći u Široki Brijeg svake godine.

”Ovo nam je postao drugi dom. Ponosni smo na naše učenike. Hercegovino, iz duše te ljubimo”, rekla je Eagleson nakon čega je otvorenom scenom odjeknula američko-hercegovačka ganga.

Khaldoun Sinno, otpravnik poslova Delegacije EU u BiH, koja je jeda od pokrovitelja Festivala, rekao je kako je MFF spajanje ljudi.

”U EU smo ponosni što smo sponzori MMF jer je Mediteran upravo kolijevka europske kulture”, rekao je i iskoristio priliku da čestita Festivalu na nagradi sa Sarajevo Film Festivala.

Drew Giblin, ataše za kulturu i obrazovanje u Veleposlanstvu SAD-a u BiH, rekao je kako je Veleposlanstvo ponosno da podržava ovaj festival.

”Svaka vam čast. Vi morate biti ponosni zbog ovog festivala. Umjetnost je most između SAD-a i BiH. Ključna je stvar fokus na mladima i rad na njihovoj kreativnosti. Hvala vam na šansi da radimo zajedno”, rekao je Giblin.

Direktor Festivala, Tomislav Topić rekao je kako mu je drago da se tijekom MFF-a djeca educiraju.

”Nadam se da će njihova budućnost biti filmska. U četiri dana možete pogledati mnogo kvalitetnih filmova”, rekao je Topić.

Gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević, službeno otvarajući festival rekao je kako mu je čast ugostiti goste iz cijeloga svijeta. Čestitao je festivalu na uspješnoj organizaciji po 18. put.

”Iz godine u godinu vidimo kako njihov rad napreduje i dobiva na značaju u filmskoj industriji”, rekao je.

Tomislav Ruk, član Uprave Generalnog pokrovitelja HT Eroneta čestitao je Festivalu na punoljetnosti i rekao kako je čast biti pokroviteljem MFF-a.

Natjecateljski program otvorio je ”Ruski film ceste”. Koproducent filma, Srđan Šarenac rekao je kako je riječ o vrlo eksperimentalnom dokumentarnom filmu koji donosi novitet u dokumentarni film jer u njemu nije bilo procesa snimanja.

Na festivalu, koji traje do 26. kolovoza, bit će prikazao ukupno 45 filmova. U natjecateljskom dijelu, u dugometražnoj konkurenciji natječe se 12 dokumentaraca, a u kratkometražnoj deset filmova.

Festival je i ove godine pripremio program za djecu MFF Fora, OFF program s hollywoodskim filmovima, retrospektivom devet domaćih kratkih filmova, program predstavljanja domaćih autora, projekcije na otvorenom, radionice i druge sadržaje.

SirokiBrijeg.info