Otkrivena replika “Vitkova stećka” u dvorištu područne škole u Mokrom

Danas je u Mokrom svečano otkrivena replika “Vitkova stećka” u dvorištu područne škole.

Zbog trenutne epidemiološke situacije, svečanost je upriličena pred manjim auditorijem i uz poštivanje epidemioloških mjera.

Vitkov stećak iz Mokrog spada među najstarije spomenike u Širokom Brijegu. Od 1962. godine nalazi se u dvorištu Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine u Sarajevu, a izvorno je s nekropole Barevište u Mokrom.

„Izradu replike Vitkova stećka u dvorištu mjesne škole inicirao je Mirko Ćužić, naš sumještanin trenutačno nastanjen u Zagrebu, a njegovu ideju rado je prihvatilo Vijeće Mjesne zajednice Mokro i odlučilo realizirati ovaj vrijedni projekt. Vitkov stećak datira iz XIV. ili XV. stoljeća i njegova će replika budućim naraštajima svjedočiti o bogatoj kulturnoj povijesti ovoga kraja“, kazao je za Vrisak.info voditelj projekta i predsjednik MZ Mokro Ivan Kraljević.

„Iznimna vrijednost Vitkova stećka ogleda se, i umjetnički i povijesno gledano, u njegovim iznimno vrijednim reljefima te natpisu na hrvatskoj ćirilici koji se na njemu nalazi, a koji glasi: a se leži Vitko na svom plemenitom“, dodao je Kraljević.

Repliku Vitkova stećka uradio je Grgo Mikulić, a istu su otkrili gradonačelnik Miro Kraljević i profesorica Blanka Kraljević, koja je časopis Matice hrvatske u Širokom Brijegu nazvala upravo po stećku iz Mokroga.

Ovim povodom u nakladi širokobriješkog ogranka Matice hrvatske tiskana je i knjiga Vitko nad stoljećima, natpis s Barevišta kraj Širokoga Brijega autorice dr. sc. Marinke Šimić, a o njoj je govorio jedan od njezinih recenzenata, fra Ante Marić. Stećak je blagoslovio fra Mladen Sesar.

Projekt izgradnje replike Vitkova stećka financijski su podržali Županija Zapadnohercegovačka i Grad Široki Brijeg.

Grad Široki Brijeg