Osječkoj javnosti predstavljanja knjiga „Grudski žrtvoslov“

Osječkoj je javnosti u pastoralnim prostorima Vikarijata Osijek 12. veljače predstavljena knjiga Grudski žrtvoslov. Drugi svjetski rat i poraće. Predstavljanje je organizirala Općina Grude, Matica hrvatska Ogranak Osijek, Matica hrvatska Ogranak Grude, Institut za novu evangelizaciju „Sv. Ivan Pavao II.” i Braća Hrvatskog Zmaja – Zmajski stol Osijek. U programu su sudjelovali Ivica Završki, predsjednik MH Ogranak Osijek, Ljubo Grizelj, načelnik općine Grude, prof. dr. sc. Srećko Tomas, mons. dr. Marin Srakić, đakovačko-osječki nadbiskup u miru, prof. dr. sc. Josip Jurčević te autori Vlado Bogut i Ljubo Leko.

Knjiga Grudski žrtvoslov posvećena je smrtno stradalim žrtvama Drugoga svjetskoga rata i poraća s područja bosanskohercegovačke općine Grude te donosi imena i prezimena 1301 žrtve iz općine Grude, kao i 126 žrtava koje nisu iz Gruda, a stradale su u grudskoj općini. Autori su nastojali u dugom razdoblju od oko dvadeset godina prikupiti sve raspoložive podatke o svakoj pojedinoj žrtvi Drugoga svjetskoga rata i poraća s područja općine Grude i zapisati ih u žrtvoslov kojemu je namjera ostati kao vječni spomenik na žrtve.

gzos 13012016 1

Nadbiskup Marin svoje obraćanje započeo je činjenicom da su pred kraj II. svjetskog rata vjernici njegova rodnog sela kad god bi se sabrali na molitvu među redovite nakane uključili i zaziv „da se naši dragi sretno vrate“. „Rat je već davno bio minuo, vjernici su i dalje uporno molili, ali velika većina nije se nikada vratila“, podsjetio je mons. Srakić opisujući ozračje vremena u kojima su se učile izmišljene i stvarne ofenzive, ali nikada se nije čulo za ratna stradanja, za Bleiburg i Jazovku, križne putove, suđenja i dugogodišnje logore. Tek kada je komunističkom režimu došao kraj, neki pojedinci, tragači istine, istražujući velikim dijelom uništenu arhivsku građu i privatne uspomene uspjeli su djelomično otkriti istinu o sudbini pojedinaca i cijelih skupina i predočiti je našoj javnosti. Među njima su i autori monumentalnoga izdanja Grudski žrtvoslov, za koje je mons. Srakić rekao: „To je djelo pred kojim čovjek mora stati, zamisliti se. Grude, općina od 19 tisuća stanovnika u II. svjetskom ratu i poraću imala je 1301 žrtvu od kojih je preko 700 nestalo na križnom putu.“

gzos 13012016 3

Pitajući se, kako to da kroz tolike godine za te tragične zločine nitko nije odgovarao te kako oni kojima je hrvatski narod povjerio vodstvo, ni nakon šezdeset godina nemaju hrabrosti i poštenja priznati povijesnu istinu koja je, doduše, teška, ali jedina jamči istinsku slobodu, nadbiskup je nastavio: „Jedna hrabra skupina boraca za istinu, sastavljajući ovu knjigu htjela je da iz ogromne žrtve našega hrvatskoga naroda iziđe na vidjelo bar jedan mali djelić istine. Nisu to učinili zato da čitajući potresne sudbine brojnih žrtava smišljamo kako da se osvetimo, nego da učinimo sve kako se tako nešto nikada ne bi više ponovilo. Nisu učinili zato da otvore bolne rane niti da probude osjećaje mržnje i odluke osvete, nego da odaju poštovanje prema tim osobama te na svjetlo dana stave povijesnu istinu, a napose da svi postanu svjesni da ti mračni događaji budu za ljude današnjice poziv na odgovornu izgradnju naše sadašnjosti i povijesti. Neka se više nikada, ni na kojem uglu zemlje ne ponovi ono što su iskusili muževi i žene kojih se preko 60 godina sjećamo i oplakujemo. Ova knjiga je otkupljenje, da tako kažemo, duga prema žrtvama II. svjetskog rata i poraća u Općini Grude.

Predstavljanje je molitvom otvorio biskupski vikar za pastoral grada Osijeka i predstojnik Instituta za novu evangelizaciju „Sv. Ivan Pavao II.“ prof. dr. Vladimir Dugalić, a program je glazbom obogatila Sanja Toth iz HNK Osijek.

Djos.hr