Koji orašasti plodovi su najbolji za mršavljenje?

Orašasti plodovi su vrlo važan dio naše prehrane. Odličan su izvor proteina i omega-3 masnih kiselina koje su važne za zdravlje srca i krvnih žila. Sadrže puno topivih vlakana, koji smanjuju rizik od raka i kardiovaskularnih bolesti, razinu lošeg (LDL) kolesterola, pomažu regulirati šećer u krvi i daju nam osjećaj sitosti. Bogati su i vitaminima B skupine, fitosterolima i polifenolima koji štite tijelo od slobodnih radikala.

British Journal of Nutrition je provelo istraživanje u kojem su pretile osobe imale dijetni jelovnik obogaćen orašastim plodovima. Pokazalo se da je takva kombinacija pospješila mršavljenje.

Orasi

Prema istraživanju sveučilišta Loma Linda otkriveno je da su osobe koje su bile na dijeti s manje kalorija i više masnoća (koje su dobivale iz oraha) izgubili više tjelesne masnoće od onih koji su bili na dijeti s više ugljikohidrata i manjim udjelom masnoća.

Orasi posjeduju prirodnu sposobnost da reguliraju apetit, a ujedno i pružaju niz blagotvornih hranjivih tvari koje su bolje i zdravije od onoga što sadrže kolači i grickalice. Međutim, potrebno je znati da su orasi kalorični i lako je moguće da nesvjesno pojedete veliku količinu ovih orašastih plodova i tako u tijelo unesete više kalorija no što vam je potrebno.

Bademi

Bademi sadrže polinezasićene i mononezasićene masti. Obje masti pomažu spriječiti prejedanje. Istraživanja su pokazala da bademi potiskuju osjećaj gladi i pomažu u borbi protiv bolesti srca. S obzirom da imaju visoki udio magenezija, bademi su ključna komponenta za izgradnju mišića.

Studija objavljena od strane Journal American Heart Association pokazala je da bademi mogu pomoći u sagorijevanju sala oko trbuha. Istraživanje je uključivalo 52 sudionika koji su bili pretili i imali visoku razinu kolesterola. Svaki sudionik je slijedio dijetu kojoj je cilj bio sniziti kolesterol konzumirajući namirnice poput badema. Rezultati su pokazali značajan pad razine kolesterola i smanjenje abdominalnog sala.

Pistacije

Pistacio ima manje kalorija od ostalih orašastih plodova. Sadrži bjelančevine, vlakna i mononezasićene masti zbog čega je odlična grickalica. Časopis Nutrition je objavio studiju u kojoj je 60 srednjovječnih osoba bilo podijeljeno u dvije skupine: skupinu kojoj su pistacije iznosile 20% ukupnih kalorija od orašastih plodova i skupinu koja ih nije konzumirala. Kao rezultat, osobe koje su konzumirale pistacije su imale struk manji za 1.8 cm.

Osim toga, pistacio u ljusci krije jedan „trik“. S obzirom da se mora čistiti, po nekim istraživanjima, nesvjesno se pojede manje kalorija nego kada bi bio očišćen.

Kiwi.hr