Oko 2500 maturanata iz dalmatinskih (nad)biskupija na susretu na Humcu u Ljubuškom

Ljubuški je danas ugostio više od 2500 maturanta iz Dalmacije.

Riječ je o tradicionalnom proljetnom međubiskupijskom susretu maturanata koji se već osmu godinu zaredom održava na Humcu u Ljubuškom.

U Ljubuški su danas sa pedesetak autobusa stigli maturanti iz Splita, Zadra, Šibenika, Makarske, Omiša, Sinja, Imotskog, Metkovića, Dubrovnika i drugih dalmatinskih mjesta, sa svojim vjeroučiteljima i profesorima.

Potom su se okupili u crkvi na Humcu i oko nje.

mlj1417 3

Na samom početku misnog slavlja koje je predvodio vojni biskup u BiH dr. Tomo Vukšić, sve nazočne pozdravio je humački gvardijan fra Dario Dodig, izrazivši dobrodošlicu i radost što je zajedno sa svojom franjevačkom zajednicom osmu godinu zaredom domaćin ovog susreta.

Fra Dario Dodig je mlade goste kratko uputio u znamenitosti i povijest samostana na Humcu.

U kratkim crtama Fra Dario je predstavio važnost humačkog samostana za vjerski i kulturni život ovog dijela Hercegovine, govorio je o tome kako se ovdje nalazi najstariji muzej u Bosni i Hercegovini u kojem se uz brojne vrlo vrijedne eksponate čuva Humačka ploča, najstariji pisani spomenik u Bosni i Hercegovini.

Tomo Vukšić, koji je predvodio svetu misu, rekao je kako je lijepo vidjeti crkvu ispunjenu mladima.

Brojni mladi su se danas na Humcu ispovijedili, a nakon mise na Humcu predviđeno je da maturanti iz Dalmacije obiđu Međugorje i Mostar.

Ovim već tradicionalnim susretom maturanti na novoj prekretnici svoga života žele zahvaliti Bogu i svima koji su im bili podrška i pomoć tijekom srednjoškolskog odgoja i obrazovanja.

Svoj kratkotrajni boravak u Ljubuškom mnogi mladi Dalmatinci su iskoristili kako bi se prošetali našim gradom.

Ovaj susret organizira Katehetski ured Splitsko-makarske nadbiskupije.

VIŠE FOTOGRAFIJA NA: Radio Ljubuški