Međunarodna pjesnička večer Nisam mrtav, samo sam zemlju zagrlio održana je u srijedu, 8. svibnja, u širokobriješkoj Narodnoj knjižnici.

Bila je to večer zavičajne poezije s ratnom tematikom za koju su pjesme odabrale i program pripremile profesorice Marina Ćeškić i Blanka Kraljević, knjižničarke iz Gimnazije fra Dominika Mandića.

Frano Vukoja, Andrija Zeljko, Ljubo Kovač, Srećko Slišković, Karlo Vukoja, Anđelko Mikulić, Ivan Kraljević, Mirela Lovrić, Anđelka Hrkać, Miljenka Koštro, Blanka Kraljević, Željka Šaravanja i Anica Šušak interpretirali su stihove fra Janka Bubala, Veselka Koromana, Andrije Vučemila, Antuna Mladena Vranješa, Mije Tokića, Žane Coven, Vesne Ujević, Miljenke Koštro, Blanke Kraljević, Vesne Zovko, Anite Martinac i Sanijele Matković.

Glazbeni gost večeri bio je Luka Kraljević, profesor gitare u širokobriješkoj Glazbenoj školi, a voditeljica programa Ana Mikulić. Interpretatore je na gitari pratio Kristian Novak.

Dvanaest je to različitih ratnih slika koje povezuje zajednička nit, a to je tragična ratna sudbina hrvatskog čovjeka. Od ratova u kojima su Hrvati bili topovsko meso i u kojima su stradali za tuđe ciljeve, preko tragedija na Bleiburgu i Križnom putu, do žrtava u Domovinskom ratu pjesnički su ciklusi u koje bi se uvjetno mogle podijeliti ove pjesme.

Večer je simbolično završila pjesmom Svanuće mostarske pjesnikinje Vesne Zovko u kojoj ona proročki sluti bolje dane i ljepši život hrvatskog čovjeka.

Večer se održala u sklopu programa „Svibanjska sjećanja 2019.“.

SirokiBrijeg.info