Održana 5. Večer gange, gusala i dipala u Ljubuškom

Ljubitelji hercegovačkih napjeva i svirke na tradicijskim glazbalima i ove su godine ispunili svadbeni restoran IVMA Fragola u Radišićima na petoj po redu večeri „gange, gusala i dipala“.

Nakon himne i minute šutnje u kojoj se prisjetilo nedavno preminulog Ante Mucića – Antasa, božji blagoslov na ovu manifestaciju uz nekoliko prigodnih riječi zazvao je fra Dario Dodig, gvardijan samostana svetog Ante na Humcu.

Kako je to postala praksa i ove godine su se pojavili neki „novi klinci“ s guslama, diplama i lijericama, ali i mlade gangašice i bećarke. Iako se „stara garda“ još ne predaje sve više je mladih ljubitelja tradicije.

Večer je otvorena ljubuškom gangom u izvedbi Mladana Akmadže, Jagode Petrušić i Srećka Petrušića, popularnog Sire.

Iza toga na binu su izlazila poznata lica, gangaši i gangašice iz Bekije, Posušja, Širokog Brijega, Ljubuškog… Broćanski bećari su bili ovogodišnje osvježenje kao i mlade djevojke iz Rodoča s gangom i bećarcem.

Mladi guslari iz Posušja i Zmijavaca, diplar iz Graba pokazali su da za održanje tradicije ne treba strahovati, a velike ovacije doživio je Ilija Proleta iz Dubrava sa svojom zdravicom i svirkom na lijericama.

Dream Team „Babe“ su po običaju vrlo dobro „odradile“ svoj nastup, a bilo je ženskog i muškog bećarca iz ljubuškog kraja, a u neka doba pristigao je guslar iz Sinja. Službeni dio završio je gangom trojice poznatih guslara, Anture, Žaera i Keže.

Nakon završetka „službenog programa ponovo su zasvirale diple i lijerice, zaigralo se kolo i zaplesao Lindžo.

Više fotografija na: Radio Ljubuški / Mile Kraljević