Održan osmi simpozij “Stopama pobijenih”

U Drugom svjetskom ratu i poraću komunisti su ubili 66 hercegovačkih franjevaca. Njihova subraća pokušavaju razjasniti okolnosti tih stradanja. Iz tih razloga djeluje i Vicepostulatura postupka mučeništva “Fra Leo Petrović i 65 subraće” na čelu sa fra Miljenkom Stojićem. Tim povodom u nedjelju je održan i simpozij “Stopama pobijenih”.

Osmu godinu za redom simpozijom “Stopama pobijenih”, kroz služenje mise zadušnice i predavanja, nastoje se prikazati okolnosti i istina o ubojstvu nedužnih hercegovačkih franjevaca. Žrtve komunističkih progona bile su i redovnice u BiH, a prema nepotpunim podacima u Drugom svjetskom ratu i nakon rata stradalo je njih stotinjak.

Izlaganje u sklopu simpozija na temu “Alkarski vitezovi odgovorni su za zločine na Širokom Brijegu 1945.” imao je povjesničar Ivan Kozlica.

Kako bi se komunistički zločini rasvijetlili, potreban je ozbiljniji pristup lustraciji. Publicist Željko Raguž istaknuo je kako je lustracija u Bosni i Hercegovini osjetljivo pitanje, dok prema njegovim riječima u Hrvatskoj i Sloveniji nije zakonski provedena.

Ove godine obilježena je 71. obljetnica stradanja hercegovačkih franjevaca. “Vicepostulatura postupka mučeništva fra Leo Petrović i 65 subraće ” i dalje prikuplja dokumente i svjedočanstva kako istina ne bi bila zaboravljena te kako bi se postavio temelj da ih Crkva jednog dana možda proglasi svetima.

Nasatv.ba