Očistite napu i filter: Dovoljna je vruća voda i soda bikarbona

Filtere nape ne morate puno ribati. Većinu posla odradit će deterdžent. Dovoljno ih je samo skinuti i uroniti u vruću vodu s deterdžentom i sodom bikarbonom…

Ako kuhate svakodnevno, unutarnju i vanjsku stranu nape i filtre trebalo bi čistiti jednom mjesečno. Ako ne kuhate tako često dovoljno će biti sezonski, svaka četiri mjeseca. Uvijek planirajte očistiti filter nakon pripreme prazničnih gozbi, čak i ako ostatak kuhinje nemate potrebe čistiti. Velike dekorativne nape treba tjedno otprašiti i čistiti jednom mjesečno kako bi sjajile.

Masnoće i čestice hrane prianjaju za sve površine pa je čišćenje nape neophodno ne samo da bi se spriječio prljav izgled i neugodan miris, već i požar u kući.

Napa pomaže odzračivanju, te da se čestice koje isparavaju ne uvlače u naša pluća ili talože na zidovima i ostalim površinama u našoj kuhinji, te na ostalim dijelovima u domu. Napa će također sniziti temperaturu u kuhinji tijekom kuhanja, a na većini je ugrađena rasvjeta koja vam pomažu u kuhanju i čišćenju.

Bez obzira na njen izgled, najvažniji elementi su funkcionalni dijelovi skriveni ispod: cirkulirajući ventilator, filter i odzračni kanal.

Čišćenje filtera

Pribor:

-Soda bikarbona
-Deterdžent za pranje posuđa
-Meka četkica
-Vrela voda

1.Uklonite filtar

Započnite uklanjanjem filtra za višekratnu upotrebu. Većina ih se samo izvuče ili ima zasun koji se koristi za izvlačenje. Napunite sudoper kipućom vrućom vodom. Ako sudoper nije dostupan, koristite veliki lonac ili veću posudu za pečenje koja je otporna na toplinu.

2.Pripremite rješenje za čišćenje

U vodu dodajte jednu do dvije žlice deterženta. Dodajte polovinu sode bikarbone i dobro promiješajte otopinu.

3.Namočite filter

Potopite filter u otopinu i ostavite da se natapa najmanje petnaest minuta. Nema potrebe za previše ribanja jer bi deterdžent trebao odraditi veći dio posla. Ako masnoća ipak ne ide dole, pokušajte je ukloniti četkicom prije nego što se voda potpuno ohladi i mast se ponovno ulovi za filter.

4.Isperite

Dobro isperite vrućom vodom i potpuno osušite prije nego što stavite natrag na napu.

Kako očistiti unutarnju i vanjsku površinu nape?

Kao što filter treba redovito čistiti tako se i unutarnje površine moraju čistiti zbog masnoće i prljavštine jer će vjerojatno po njoj biti poprskani i ostaci hrane.

Pribor:

-Odmaščivač u spreju
-Meka četkica
-Papirnati ručnici ili pamučne krpe

1.Nanesite sredstvo za odmašćivanje

Rasčistite površinu štednjaka pa napu posšricajte s odmašćivačem. Ostavite da djeluje najmanje petnaest minuta.

2.Obrišite

Koristite papirne ručnike za brisanje sredstva za čišćenje i prljavštine. Ako ostanu bilo koje čestice, pošpricajte malo sredstva direktno na četkicu pa malo izribajte.

3.Ispiranje

Na kraju namočite čist papirnati ručnik ili krpu u običnu toplu vodu i isperite kako biste uklonili preostalo sredstvo za čišćenje.

Trik

Da biste spriječili tragove ili crte na nehrđajućem čeliku, upotrijebite kap ili dvije maslinovog ulja na krpi od mikrovlakana za završni sjaj.

24Sata.hr