Obavijest o nedestruktivnim arheološkim istraživanjima na širem području Općine Ljubuški

LJUBUŠKI – U razdoblju od 3. 10. do 15. 10. 2016. godine provodi se prva (1 od 6) kampanja projekta pod nazivom „Soldiers, Veterans and Civilians in the Hinterland of a Roman Colony. Research on the Ancient Cultural and Social Landscape of the Region of Ljubuski (Bosnia and Herzegovina) with the Use of Non-Invasive Methods of Archaeological Prospection”.

Vojnici, veterani i civili u zaleđu rimske kolonije – Istraživanje antičkog kulturnog i društvenog krajolika na širem području Ljubuškog sa upotrebom nedestruktivnih metoda arheološkog istraživanja.

Nedestruktivne metode arheoloških istraživanja (one koje ne zahtjevaju iskopavanje) pomoći će nam pri prepoznavanju struktura naselja. Za početak one uključuju terenski pregled, prikupljanje vidljivih površinskih arheoloških nalaza i dosadašnje terenske i fotodokumentacije, također, ubiciranje GPS-om svih tragova antičkog života u okruženju.

Zatim slijede geofizička istraživanja najpotencijalnijih lokaliteta čiji rezultati će otkriti zidove tj. arheološke objekte skrivene ispod zemlje te će poslužiti za preliminarnu interpretaciju bez potrebe za arheološkim iskapanjima. Kao dodatak, koristiti ćemo satelitske i zračne snimke napravljene dronom, koji ponekad mogu sugerirati na postojanje arheoloških objekata ili antičke ceste, što u konačnici definiramo na terenu.

Svi podatci će biti prikupljeni u GIS (Geografski informacijski sustav) bazu podataka što će nam omogućiti daljnu analizu. Za istraživanje populacije koja je ovdje živjela u antičko vrijeme, navedenim podatcima, moramo dodati i analizu antičkih natpisa na kamenu, najčešće nadgrobnih spomenika.

Projekt financira Poljski nacionalni znanstveni centar kroz poziv PRELUDIUM 10, u suradnji sa Filozofskim fakultetom u Mostaru i Općinom Ljubuški. Za provedbu projekta na kojem će sudjelovati desetci studenata odgovorni su Tomasz Dziurdzik, Tino Tomas i Mirko Rašić.

Stručni tim će raditi podjeljen u nekoliko grupa. Ovo priopćenje izdato je za potrebu lakše komunikacije i interakcije sa sugrađanima. S tim u svezi, molimo sve sugrađane za razumijevanje, ukoliko se članovi određene grupe izgube ili nehotice zateknu na Vašoj parceli u polju bez odobrenja, molimo da pozovete kontakt osobu odgovornu za provedbu projekta. Svakako su poželjna pitanja, prijedlozi ali i primjedbe.

Kontakt osoba: Mirko Rašić mag. arheol. 063/618-618

Napredak projekta svakodnevno možete pratiti na stranici Ljubuski archaeological project.

LJportal.com