Novi broj glasila Stopama pobijenih: Naredbu za ubojstvo franjevaca izdao je Tito

ŠIROKI BRIJEG – Vicepostulatura postupka mučeništva “Fra Leo Petrović i 65 subraće” dva puta godišnje izdaje glasilo Stopama pobijenih. Glavni i odgovorni urednik je vicepostulator fra Miljenko Stojić. Glasilo donosi pregled novosti u radu Vicepostulature, kao i mnoštvo pronađenih informacija o ubojstvu franjevaca i događanjima u Drugom svjetskom ratu i poraću.

Ovih dana je izišao njegov 16. broj. Glavna mu je tema rad povjesničara Vladimira Šumanovića “Zamjena uloga: Kako su u poratnoj propagandi ubojice lagali o žrtvama”. U njemu on iznosi dokaze kako je naredba za ubojstvo franjevaca stigla s vrha KPJ, odnosno od Josipa Broza Tita. Šumanović piše: “Naredbu za ubojstvo franjevaca izdao je Tito. Britanski predstavnik pri njegovu štabu Maclean dao je zeleno svjetlo. Sve je navedeno u službenoj depeši koja je poslije javno objavljena”. Ona je donesena i u ovom glasilu.

Fra Robert Jolić piše o fra Anti Majiću koji je bio sudionik Križnog puta te je umro od posljedica mučenja.

Rubrika Glas o znakovima donosi još jedno svjedočanstvo o zadobivanju milosti po zagovoru “Širokobriških mučenika”.

U ovom broju glasila nalaze se i tri zanimljiva životopisa. Hrvoje Mandić piše o dugogodišnjem uzniku jugokomunističkih tamnica fra Stanku Vasilju, fra Ante Marić o dr. fra Otonu Knezoviću, jednom od preživjelih profesora s popisa zadnjeg profesorskog zbora školske godine 1943./44. Franjevačke klasične gimnazije na Širokom Brijegu, a sestra Natalija Palac upoznaje nas s časnom sestrom Radoslavom Poljak, jednom od brojnih časnih sestara koja je prošla iskustvo jugokomunističkih tamnica.

U rubrici Povjerenstva Željko Raguž govori o izgradnji Groblja mira na Bilima, a Marin Jurković razgovarao je s Nadom Prkačin, poznatom hrvatskom scenaristicom i redateljicom dokumentarnih filmova. Ona je između ostaloga dobitnica 1. nagrade prošlogodišnjeg Nagradnog natječaja o pobijenim franjevcima za film “In odium fidei – Iz mržnje prema vjeri”.

U novom broju glasila nalaze se i neki od zapisa pobijenih hercegovačkih franjevaca, izvješća iz ratnih dana, kao i nagrađeni radovi iz 2015. za uzrast odrasli.

Glasilo Stopama pobijenih uobičajeno se može nabaviti u župnim uredima, narudžbom od Vicepostulature ili na kisocima diljem Herceg Bosne, navodi se u priopćenju Vicepostulature.

SirokiBrijeg.info