Narodna knjižnica u Posušju unatoč malom prostoru, uspjela je knjižni fond obogatiti sa 27 300 knjiga

POSUŠJE – U Posušju Narodna knjižnica radi preko 60 godina od svoga osnutka 1954. godine.Bila je smještena u prostorima starog hotela i često se selila u skučene prostore kao i danas. Djelovala je u sklopu različitih institucija a od 2003. je samostalna i javna ustanova. Unatoč skučenom prostoru u učionici gradske O.Š. I. Mažuranića, uspjela je knjižni fond obogatiti i do impresivnih 27 300 knjiga.

– Nadamo se i vjerujemo da ćemo u dogledno vrijeme dobiti novi, veći prostor za uspješniji rad. U novom prostoru bi se našao odjel za knjige iz svih oblasti i čitaonica za korisnike enciklopedija i stručnih knjiga koje ne izlaze iz knjižnice. U suradnji s Općinom želimo osigurati pristup znanju informacijama i kulturnim programima, ističe novi ravnatelj Ljubo Kovač.

U Knjižnici namjeravaju u tekućoj godini odraditi prigodne programe u povodu 200-te obljetnice rođenja znamenitog posuškog franjevca fra.Petra Bakule. U programu rada je obilježiti desetu obljetnicu smrti posuškog književnika Ivana Ićana Ramljaka.

Početkom veljače ove godine, u suradnji Ogranaka MH Čitluk i Posušje, bit će i predstavljanje knjiga “Zapisi o Hercegovačkom ustanku” novinara Dušana Muse, te knjiga pjesama Ivana Solde “Promišljanja”. Nastavit će se još bolja suradnja s udrugama i društvima u Posušju i šire radi afirmacije ikavice. Ipak, novi prostor bio bi najjača podloga za još bolji rad Narodne knjižnice koja postaje sve bogatije i knjigama koje darivaju brojni Posušani sa svih strana.

Posusje.net