U petak, 7.prosinca 2018. godine u 20 sati, u restoranu Gastro Globus(Zagrebački velesajam) održat će se tradicionalno godišnje okupljanje Širokobriježana u Zagrebu „Širokobriješka večer“. Ove godine će biti posebno svečano jer se obilježava 25. obljetnica održavanja Širokobrijeških večeri, priopćeno je iz Zavičajne zajednice Široki Brijeg iz Zagreb.

Ovu jubilarnu svečanost uljepšat će kulturno umjetnička društva: „Brda“iz Izbična i širokobrijeških studenata u Zagrebu, te pjevač Mate Bulić. Večer će, također, biti prigoda prisjetiti se dr. Franje Tuđmana, prvog hrvatskog predsjednika koji je bio čest gost i veliki prijatelj zajednice.

Kako stoji u priopćenju, uz bogat kulturno umjetnički program te veliki broj Širokobriježanki i Širokobriježana koji žive u Zagrebu, i na ovoj – svečanoj- večeri očekuje se veliki broj visokih uzvanika iz društvenog, političkog, kulturnog, sportskog i gospodarskog života naših dvaju domovina – Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Proteklih nekoliko godina, okupljanju je nazočilo preko 700 uzvanika što je članovima ove Zajednice najveći poticaj da ustraju u radu i organizaciji ove tradicionalne večeri.

I ova svečana 25. Širokobriješka večer će, kao i godinama prije, imati humanitarni karakter. Po prvi put, dio humanitarnog prihoda će ići izvan Širokog Brijega – u obnovu župne crkve Prečistog Srca Marijina u Bijeljini,koja je, poput brojnih Hrvata tog kraja, u proteklom ratu teško stradala. Napominjemo da je crkva zbog povijesne i arhitektonske vrijednosti, 2015.godine proglašena i nacionalnim kulturnim spomenikom Bosne i Hercegovine. U tijeku je temeljena obnova župne crkve. A preostali katolički vjernici u Semberiji, njih 100 tinjak na čelu sa župnikom vlč. Andrejom Lukanovićem, očekuju da će crkva Prečistog Srca Marijina ubrzo zasjati u svojoj punoj ljepoti.

Na ovaj način, Zavičajna zajednica Široki Brijeg, uz konkretnu potporu šalje i poruku Hrvatima u ovom dijelu BiH da nisu sami a ponajmanje da su zaboravljeni – navode u priopćenju.

SirokiBrijeg.info