NAJAVA: Tradicionalno “Božićno silo” u subotu, 16. prosinca, u kinodvorani u Grudama

Tradicionalno “Božićno silo” održat će se u subotu, 16. prosinca, u kinodvorani u Grudama, u organizaciji Udruge za očuvanje kulturne baštine i istobiti “Davorija” iz Gruda.

Riječ je o šestoj po redu guslarsko-gangaškoj manifestaciji na kojoj će nastupiti vrhunska imena iz svijeta gange i guslarstva.

Po riječima organizatora Jure Miloša iz Udruge “Davorija”, cilj je manifestacije očuvanje identiteta i prikazivanje kulture drugih naroda, odnosno izvedbi na guslama iz različitih područja, čime se žele oživjeti prijašnja ‘božićna sila’, druženja i pjevanja.

”U svrhu toga nastojimo svake godine razvijati ‘Božićno silo’ i stvoriti publiku koja će naučiti slušati gusle što je jako bitno”, kazao je za Fenu Miloš, naglasivši važnost očuvanja tradicije i kulture jer, kako kaže, čovjek bez kulture i tradicije je čovjek bez svoga identiteta.

Tijekom “Božićnog sila”, obilježit će se i 50. godišnjica od prvog izdavanja nosača zvuka guslara Željka Šimića. Šimić je prvi album izdao 1967. godine pod nazivom “Andrijica Šimić – Gorski harambaša” i to je jedna od najstarijih guslarskih ploča u izdanju Jugotona i jedna od najstarijih hrvatskih guslarskih ploča.

U povodu te obljetnice na “Božićnom silu” Jure Miloš i Željko Šimić predstavit će zajednički nosač zvuka (CD) pod nazivom “Opsada Sigeta 1566”.

Uz gangaše i guslare u programu “Božićnog sila” u Grudama sudjelovat će i pjevač Mate Bulić.

Grude-online.info