NAJAVA: Skup u spomen na stotu obljetnicu rođenja Đure Baslera u Franjevačkoj galeriji Široki Brijeg

U ponedjeljak 6. ožujka u 17 sati u Franjevačkoj galeriji Široki Brijeg započet će Skup u spomen na stotu obljetnicu rođenja Đure Baslera, poznatoga bosanskohercegovačkoga i hrvatskoga arheologa i konzervatora, rođena 6. ožujka 1917. godine.

S obzirom na to da je svu svoju ostavštinu darovao širokobriješkim franjevcima, u spomen na stotu obljetnicu njegova rođenja ova će večer biti simbolično posvećena dr. Đuri Basleru.

Skup organiziraju Odjel za kulturno-povijesnu baštinu ŽZH i Franjevački samostan Široki Brijeg. Nazočnima će se obratiti predstavnici raznih kulturnih institucija, a skup će biti obogaćen i glazbenim brojevima i prigodnom izložbom crteža, terenskih dnevnika, portreta i drugih predmeta Đure Baslera.

Đuro Basler poznati je bosanskohercegovački i hrvatski arheolog i konzervator, rođen 6. ožujka u Sijekovcu kod Bosanskoga Broda, umro u Sarajevu 3. veljače 1990. godine. Djelovao je na području arheologije, povijesti, teologije, područje humanističkih znanosti. Njegov bogat fundus od oko 600 znanstveno-stručnih radova ubraja ga u sam vrh poznatih znanstvenika ne samo u široj regiji nego i u europsku i svjetsku znanstvenu zajednicu.

Jabuka.tv