NAJAVA: Promocija knjige dr.sc. Jelice Galić u Posušju – „Demografske promjene i njihov odraz na naselja ŽZH (1961.-2011.)“

Promocija knjige dr. sc. Jelice Galić – pod naslovom „Demografske promjene i njihov odraz na naselja županije Zapadnohercegovačke (1961.-2011.)“ održat će se u srijedu 4. ožujka. u posuškoj kinodvorani s početkom u 19.30 sati u organizaciji Apolla i općine Posušje. Općina Posušje je jedan od supokrovitelja knjige. Promotori knjige su mag. sc. soc. Jozo Kolobarić, prof. Ante Topić i autorica dr. sc. Jelica Galić.

U svojoj novoj knjizi ”Demografske promjene i njihov odraz na naselja Županije Zapadnohercegovačke (1961. – 2011.)” s demografskog stajališta autorica je analizirala prostor Županije Zapadnohercegovačke. Za knjigu je ranije istaknuto kako ona predstavljaizniman znanstveni i stručni doprinos po pitanju demografije u ŽZH, a posebno je vrijedna jer je autorica imala velikih poteškoća kako bi pronašla relevantne podatke o pedesetogodišnjem razdoblju na području ŽZH, jer poznato je kakve “rupe” po pitanju popisa stanovništva postoje u BiH. Mrenu s problematike migracija u Županiji Zapadnohercegovačkoj konačno je skinula dr. sc. Jelica Galić koja je u svojoj novoj knjizi s demografskog stajališta analizirala prostor Županije Zapadnohercegovačke.

Autorica je obradila kretanje stanovništva u četiri zapadnohercegovačke općine/grada, odnosno ukupno 100 naselja, što su predstavljači ocijenili kao hrabar, ali i kvalitetan rad koji može biti podloga za buduća istraživanja na ovom području.

Zanimljivo će biti usporediti stanje iz knjige sa današnjim stanjem kad se sve veći broj ljudi odlučuje na odlazak u inozemstvo stvarajući tako obitelj vani.

Prizma.tv