U utorak 25. veljače 2020. u 19 sati u Narodnoj knjižnici u Širokom Brijegu bit će održano predstavljanje romana Marijana Mandića „Lipe mostarske“.

U predstavljanju sudjeluju Silvana Kozina Glibo, Dragan Marijanović i sam autor.

Roman „Lipe mostarske“ je topla obiteljska priča s početka 80 – ih godina u bivšoj Jugoslaviji, koja opisuje glavnog lika Vjekoslava koji je preživio zatvorske golgote političkog zatvoreništva. Autor se osvrće i na težak put njegovih roditelja, otac je bio sudionik Drugog svjetskog rata i Križnog puta, a majka dospjela u zatvor. Roman donosi zanimljivosti iz Vjekoslavova djetinjstva na asfaltu u Mostaru, kupanja na Neretvi od Skakala do Starog mosta, školovanja. Autor ističe odlazak Vjekoslava na rad u Njemačku, gdje je obišao gradilišta Njemačke, Sjeverne Afrike i zaradio pristojan novac te njegov povratak u rodni Mostar 1980. godine. Vjekoslav nije mogao shvatiti da se u državi Jugoslaviji ne mogu te godine kupiti kava, ulje, šećer, da se ne smije voziti svaki dan automobil. Također, roman donosi i ljubavne teme, opisuje glavnog lika u ljubavnom trokutu sa djevojkom Anom.

Marijan Mandić rođen je 1964. godine u Mostaru. Osnovnu školu završio je u Prigrađanima i Potocima, Prometnu tehničku školu u Mostaru, a Filozofski fakultet, odsjek Povijest u Sarajevu.

Do sada je objavio romane: „Bljesak nade na mom otoku“, „Krvava bjelopoljska poljana“, „Ljetopis borbi i nada“, „Plamen iznad bugojanskih šuma“, „Lutalica“.

SirokiBrijeg.info