NAJAVA: Javna prezentacija prijedloga urbanih intervencija na lokalitetu rimski vojni logor Gračine

LJUBUŠKI – U Gradskoj vijećnici Ljubuški, 6. ožujka 2016. godine s početkom u 16 sati održat će se javna prezentacija prijedloga urbanih intervencija na lokalitetu rimski vojni logor Gračine, nastalih za vrijeme radionice studenata iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Radionica je započela u srijedu, 2. ožujka, a sudionici su radili u multidisciplinarnim grupama sastavljenim od studenata arhitekture, umjetničke akademije i povijesti umjetnosti. Predstavljanje će biti participativno, i pozivamo sve zainteresirane posjetitelje da sudjeluju, komentiraju predložene radove i glasuju za onaj koji smatraju najuspješnijim.

Radionica je jedna od aktivnosti EU projekta CONNECTING SEPARATED, koji se zasniva na povezivanju Solina i Ljubuškog kao gradova slične veličine, broja stanovnika i nedovoljno vrednovanih potencijala kulturne i prirodne baštine. Početna, materijalna poveznica je rimska cesta kojom su ovi gradovi bili povezani još u antičko doba, a koja je vodila od Salone, preko Bigestea (današnjeg Ljubuškog) do Narone. Mapiranje kulturne i prirodne baštine nastale duž navedene trase u svim povijesnim razdobljima osnova je za interpretaciju i povezivanje u koherentan, lokalnom stanovništvu i turistima zanimljiv narativ i atrakciju.

Na radionici je sudjelovalo ukupno 20 studenata, 7 stručnih mentora (arhitektura, pejzažna arhitektura, povijest umjetnosti, arheologija…) te brojni gostujući predavači i kritičari, a zadatak je bio osmisliti urbanu intervenciju koja će privući posjetitelje na zaboravljeni i zapušteni lokalitet. Najuspješnije studentsko rješenje izvest će se na ljeto 2016. godine na lokalitetu Gračine, uređenje koje se financira u sklopu samog projekta CONNECTING SEPARATED.

Projekt CONNECTING SEPARATED traje 24 mjeseca i provodi se kroz 3. poziv za dostavu projektnih prijedloga IPA Programa prekogranične suradnje Hrvatska-BiH 2007.-2013. Ukupne je vrijednosti 455.737,53 EUR, od čega 82,83% iznosi financiranje EU. Nositelji projekta su Grad Solin i Općina Ljubuški, dok su partneri Javna ustanova RERA S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije i Razvojna agencija Županije Zapadnohercegovačke-HERAG.

Radio Ljubuški