ŠIROKI BRIJEG – Predsjednik Vlade Zapadnohercegovačke županije Zdenko Ćosić otvorit će u ponedjeljak, 18. srpnja, u 20 sati, u Franjevačkoj galeriji na Širokom Brijegu, izložbu “Život i djelo fra Joze Pejića”.

Jedan od osnivača Franjevačke galerije Široki Brijeg

Izložba je organizirana na poticaj vodstva Matice hrvatske – Ogranak Mostar, u čast fra Jozi Pejiću, jednom od osnivača Franjevačke galerije u Širokom Brijegu.

Posjetitelji izložbe moći će vidjeti dio slika, crteža i grafika što ih je, s ispisanim posvetama, dobivao za svoj imendan pokojni fra Jozo Pejić.

Fra Jozo Pejić rođen je 1. studenog 1935. u Sovićima, općina Grude. Studij teologije završio je na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu i zaređen je za svećenika 1963. godine.

Nakon što je postao svećenikom, neko je vrijeme djelovao u Franjevačkom samostanu Široki Brijeg, zatim je preuzeo župničku službu u Rakitnu (općina Posušje). Od 1970. do 1980. obnašao je službu gvardijana u Širokom Brijegu. 1982. postavljen je za provincijala Hercegovačke franjevačke provincije. Dužnost je obnašao do 1988 godine.

Suosnivač i ravnatelj Akademije likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu

Pokrenuo je projekt umjetničke galerije i proširenje Franjevačke knjižnice u Mostaru , te bio suorganizator velike izložbe “Blago franjevačkih samostana u BiH” , koja je 1988. održana u Sarajevu, potom u Zagrebu, Ljubljani i Milanu.

Fra Jozo Pejić bio je suosnivač Franjevačke galerije u Širokom Brijegu i njezin voditelj sve do smrti te suosnivač i ravnatelj Akademije likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu, u razdoblju od 1996. do 2012. godine.

Umro je 27. prosinca 2014. godine.

Prije svečanog otvorenja izložbe, u 19 sati, u Crkvi uznesenja BDM bit će služena sveta misa, a u 19:40 sati bit će položeni vijenci i zapaljene svijeće na groblju Metkovac.

Dnevni list