NAJAVA: Izložba “Različitost i uključenost” Franjevačkom muzeju i galeriji Široki Brijeg

Izložba “Različitost i uključenost” u Franjevačkom muzeju i galeriji Široki Brijeg bit će upriličeno 14. studenoga, s početkom u 19 sati.

Unutar Međunarodnog dana muzeja i Europske noći muzeja na temu “Muzeji za različitost i uključenost”, Franjevački muzej i galerija raspisali su javni natječaj za sudjelovanje na izložbi “Različitost i uključenost”, na koji su se mogli prijaviti svi akademski obrazovani umjetnici, priopćeno je na službenoj stranici Franjevačkog muzeja i galerije Široki Brijeg.

Od osnutka galerije 1990. godine ovo je prvi javni natječaj, a Franjevačka galerija je pokazala, i ovaj put, da je spremna odgovoriti velikim izazovima kao i početkom devedesetih godina, kada je udomila avangardne umjetnike iz bivše države, koje nitko od tadašnjih službenih galerijskih i muzejskih institucija nije prihvaćao, niti im ustupio prostor za izlaganje.

O izložbi povjesničar umjetnosti Tomislav Ćavar kazao je kako su radovi za ovu izložbu stizali iz zemlje i inozemstva.

-Na natječaj se prijavio 51 umjetnik sa 71 radom, a u konačnu selekciju su ušla 33 autora sa 51 radom. Umjetnici se na zadanu temu izražavaju skulpturama, slikama, instalacijama i umjetničkim videom. Jedna skupina tematizira otuđenost ljudi, zatočenost u izgubljene svjetove, nesigurnost u vlastiti identitet i društvenu izoliranost u emocionalnom i fizičkom smislu. Druga skupina želi razbiti geometrijske okove te svojim organičkim volumenima i ekspresionistički obojenim emocijama probuditi čovjeka iz otuđenost i vratiti mu individualnost, zaboravljene spontane, prirodne i neplanirane emocije, upozoravajući nas da iziđemo iz globalne konfekcije, progledamo vlastitim očima, prepustimo se vlastitoj intuiciji i ne hodamo programiranim stazama, kako bi po svaku cijenu bili uključeni u globalni sustav vrijednosti- pojašnjava Ćavar.

Dodao je kako spomenuta izložba na dobar način detektira i pokazuje probleme koji muče današnje društvo i potiče promatrača na međusobno prihvaćanje i razumijevanje.

Izložba ostaje otvorena do 14. prosinca 2020. godine, navode organizatori.

SirokiBrijeg.info