NAJAVA: Dokumentarni film “Huda jama – strogo čuvana tajna” u Širokom Brijegu

Ogranak Matice hrvatske Široki Brijeg, Grad Široki Brijeg i Hrvatski kulturni dom pozivaju Vas na premijeru dokumentarnog filma Huda jama – strogo čuvana tajna koja će se održati u utorak, 24. siječnja 2017., u 18 sati u dvorani kina “Borak”.

Huda Jama naselje je u sastavu općine Laško u Sloveniji. Blizu naselja nalazi se rudnik Huda jama u čijem sklopu je rudarsko okno Barbarin rov, mjesto na kojem je počinjen jedan od najvećih zločina u svijetu neposredno nakon Drugog svjetskog rata. Jugo-komunistička likvidirala je oko 3000 nedužnih ljudi među kojima je bio veliki broj civila – djece, žena i staraca.

Kako se za ovaj zločin ne bi saznalo pristup grobnoj jami zazidali su sa deset pregrada između kojih su nasuli sipinu i zemlju. Prema podatcima do kojih je došao publicist, istražitelj arhiva UDB-e i masovnih zločina jugo-komunističke vojske Roman Leljak, u ovom stratištu okončalo je život u stravičnim mukama oko 2000 Hrvata, 700 Slovenca i 300 Nijemca. Bili su živi zazidani.

Ovo je samo jedno od mjesta na kojima se nalaze žrtve poslijeratnih masovnih ubojstva jugokomunista, ubijenih nakon Drugog svjetskog rata. U Hudoj jami slovenska je državna komisija do kraja 2009. pronašla posmrtne ostatke 726 ubijenih bez prostrijelnih rana, koji su po pretpostavci živi zakopani. Kasnije se pokazalo kako je broj žrtava puno veći, čak nekoliko tisuća, oko 10 posto žrtava su žene. Pretpostavke kažu kako je u prvom rovu dubokom 48 metara oko 3000 tijela.

Leljak je svoje istraživanje sažeo u šezdeset minutni dokumentarni film „HUDA JAMA, STROGO ČUVANA TAJNA“ kako bi istina o ovom monstruoznom zločinu ostala zabilježena.

Nakon prikazivanja filma posjetitelji će po prigodnim cijenama moći nabaviti i knjige:

– Huda Jama, strogo čuvana tajna,
– Sam protiv njih-metodologija rada tajnih službi
– Propisi o metodama i sredstvima rada UDBE i KOS-a 1944.-1990.
te DVD izdanje filma.

Ulaz na projekciju filma je slobodan.

SirokiBrijeg.info