Na Širokom Brijegu u subotu 1. veljače započinju „10. dani pobijenih hercegovačkih franjevaca“ u povodu 75. obljetnice jugokomunističkog ubojstva 66 hercegovačkih franjevaca. Priređuje ih Vicepostulatura postupka mučeništva „Fra Leo Petrović i 65 subraće“ na čelu s vicepostulatorom fra Miljenkom Stojićem.

Prvi događaj započinje 2. veljače kraj ratnog skloništa u samostanskom vrtu na Širokom Brijegu. U 17 vicepostulator fra Miljenko Stojić sačekat će mimohod vjernika od različitih spomenika pobijenima do ratnog skloništa te se s njima pomoliti za pokoj duša pobijenih franjevaca i vjernih članova puka Božjega. Slijedi u 18 sati misa u samostanskoj crkvi Uznesenja BDM. U 19.30 u Kinu Borak širokobriješki FSR, na čelu s fra Danom Karačićem, i FRAMA, na čelu s fra Augustinom Čordašem, izvode dramu Mirele Lovrić „Dide, pobiše nam fratre!“.

Mise zadušnice za pobijene franjevce i puk započinju 4. veljače. U 17.30 je molitva krunice, a u 18 sati misa, kao i u sljedeća dva dana. Prvoga dana misu predvodi i propovijeda postulator Drinskih mučenica don Marko Tomić, sutradan vicepostulator postupka mučeništva bl. Miroslava Bulešića don Ilija Jakovljević, a preksutra postulator postupka mučeništva „Don Eugen Šutrin i drugovi“ bdon Filip Kucelin.

Kroz spomenuta tri dana podijelit će se i nagrade onima koji su sudjelovali na „9. nagradnom natječaju“ s temom pobijeni hercegovački franjevci. Prvoga dana nagrade će dobiti pučkoškolci, drugoga mladež, a trećega odrasli.

Vicepostulator će 5. veljače u 10 sati zajedno s društvenim predstavnicima koji će položiti vijence i zapaliti svijeće, na Trgu širokobrijeških žrtava predvoditi molitvu za pobijene franjevce i puk Božji. U Drugom svjetskom rata i poraću ubijen je svaki 10. Hrvat iz Hercegovine.

Četvrtoga dana, na sami dan obljetnice, 7. veljače, program započinje u 16 sati molitvom pred ratnim skloništem, mjestom ubojstva i spaljivanja 12 franjevaca iz širokobriješkog samostana. Nastavlja se molitvom pred grobom gdje su trenutačno pokopana 24 ubijena hercegovačka franjevca. Slijedi misa zadušnica koju će predvoditi i propovijedati provincijal Hercegovačke franjevačke provincije dr. fra Miljenko Šteko. Na kraju će vicepostulator fra Miljenko Stojić iznijeti ukratko rad Vicepostulature kroz prošlu godinu, a gvardijan fra Ivan Marić, ml., izreći će riječi dobrodošlice i zahvale.

I ove će godine 7. veljače biti obilježen također kao „Dan sjećanja na pobijene franjevce i puk“, što ga je proglasio grad Široki Brijeg, te kao „Dan sjećanja na žrtve komunističkog zlosilja“, što ga je proglasila Zapadno-hercegovačka županija.

Ika.Khm.hr