U Ljubuškom upriličena izvedba monodrame ‘Obrana Sokratova’

Na trgu Franje Tuđmana iza zgrade Općine Ljubuški, u četvrtak navečer u organizaciji Udruge mladih Agape je upriličena izvedba monodrame ‘Obrana Sokratova’. Program je vodila Nikolina Herceg, a monodramu je izveo mostarski glumac Šerif Aljić.

Premijera ove monodrame je bila na Mostarskom proljeću 2013. godine, a posvećena je Aljićevom profesoru filozofije dr. Rasimu Muminoviću.

Inače, Aljić kaže kako je igrati ulogu Sokrata veliki izazov za glumca te da on osjeća veliku odgovornost zbog toga. Kako je naveo, lik Sokrata mu je veoma zanimljiv, ne samo zato što je bio veliki filozof nego i kao čovjek je obavljao Božje poslanje na Zemlji, u gradu i državi u kojoj je živio.

Odbrana Sokratova je izuzetno značajno djelo grčkog filozofa Platona koji se smatra i najodanijim učenikom Sokratovim. Napisano je 399. godine prije Nove ere, a veoma je aktualno kao da je pisano ovih dana. Dotiče se vječne teme borbe za pravednost i istinu, za slobodu mišljenja i govora, a to je ljudska potreba svakog civiliziranoga društva.

Sokrat je oklevetan da ne vjeruje u bogove koje propisuje Država nego da je ateist i vjeruje drugačije i da takvim učenjem kvari omladinu pa je zbog toga OSUĐEN NA SMRT. Sokrat iznosi svoju obranu pred 501 sucem (heliasti) i većina njih ga osudi na smrtnu kaznu koja je i izvršena.

Zanimljivo je da je prošlo 2400 godina od osnutka Platonove Akademije u Ateni.

Posted by Ljubuški portal on 20. srpnja 2017

LJportal.com