U Ljubuškom predstavljena knjiga “Svetost u svagdanjem vršenju dužnosti: Životopis Petra Barbarića”

U organizaciji Općine Ljubuški i Župnog ureda Klobuk sinoć je u Gradskoj vijećnici predstavljena knjiga p. Josipa Batinića “Svetost u svagdanjem vršenju dužnosti: Životopis Petra Barbarića” koja prikazuje Petrov život, ali i utjecaj i udio njegova života u našem životu danas.

Moderator predstavljanja bio je Ivica Batinić, a o knjizi su uz autora mr. sc. Josip Batinića govorili dr. sc. Trpimir Vedriš i klobučki župnik dr. sc. Robert Jolić.

Hrvatski povjesničar sa zagrebačkoga Filozofskoga fakulteta i ujedno recenzent knjige Trpimir Vedriš rekao je kako ova knjiga može poslužiti kao vratašca u misterij svetosti koja će biti objavljena prije ili kasnije. „Ovaj životopis je mali doprinos, ne radi sebe, ne radi knjige, ni autora ili bilo koga od nas nego nešto što nas može potaknuti da se pokrenemo da uzimajući ovu uspomenu na Petra Barbarića vidimo ono sve duboko što je vidio i svojim životom posvjedoči i sljedeći njegov primjer možemo doživjeti radost i spasenje, onu radost koju je on doživio na skrovit način“, rekao je Vedriš.

Robert Jolić je govorio o beatifikaciji Petra Barbarića. „Autor je iscrpno opisao štovanje koje se razvijalo u samom Travniku, a potom širilo i dalje. Narod ga je uistinu prepoznao kao svojega blaženika, sveca, zagovornika. I to odavno, zapravo odmah po njegovoj smrti, a osobito je njegovu štovanju doprinio p. Puntigam s prvim životopisom, koji je ubrzo preveden i na brojne druge europske jezike, pa se njegovo štovanje proširilo i daleko izvan Bosne. Svi su njegovi životopisi bilo odlično primljeni. No, sa samim službenim crkvenim priznanjem očito ide puno teže nego sa štovanjem u narodu. Poznato je da je Crkva spora institucija, njoj se nikada previše ne žuri. Poznato je također da su procesi za brojne velike svece vođeni ne 70-ak godina, koliko se dosada vodi za Petra Barbarića, nego i stotinama godina. Što se tiče samoga procesa reklo bi se da se sve radi u skladu s crkvenim propisima i s velikom dozom uživljenosti i želje da se proces dovede do kraja“, rekao je fra Robert Jolić te autoru zahvalio na novom, osvježujućem životopisu i izrazio nadu da će i ovo novo djelo doprinijeti štovanju Časnog sluge Božjega i njegovu što skorijem proglašenju blaženim, a onda jednom, ako Bog da, i svetim.

Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove iz Zagreba objavio je novi životopis Petra Barbarića, kojeg je u Ljubuškom predstavio isusovac Josip Batinić i tom prilikom naglasio: „U malo godina, u sasvim običnim okolnostima, svakodnevnim dužnostima, vinuo se prema vrhuncima svetosti i ostavio neprolazan trag u svojem vremenu i postao aktualan u svim vremenima, a pred nama danas stoji kao životi uzor, zaštitnik, i zagovornik. Ne zaboravimo, svetost je naša baština i naše konačno određenje“. Autor je ovom prilikom kazao da ga je kod Petra Barbarića oduševilo obično vršenje svakodnevnih dužnosti. „Oduševile su me upravo naravne i nadnaravne vrline Petra Barbarića. On je oduševljavao svojom jednostavnošću, profinjenošću, socijalnošću, smislom za humor, jednostavno je prikazivao sebe kao sobu u kojoj mnogi mogu imati prijatelja i osobu od povjerenja. Oduševljava me čistoća njegove duše, njegov idealizam, njegova upornost u ostvarivanju kreposnog života i načina kako ostvarivati svetost života“, rekao je Batinić.

Posted by Ljubuški portal on Friday, March 23, 2018

 

Knjiga ima četiri poglavlja: 1. Petrov život do odlaska u sjemenište. 2. Petrov život u sjemeništu. 3. Petrov život na putu u život. 4. Petrov život u našem životu danas. Uz glavna poglavlja prikazan je sažetak poglavlja na nekoliko stranica s naslovom ‘Kronologija Petrova života i događaja’, te ‘Misli sluge Božjeg Petra Barbarića’. Četiri poglavlja knjige put su kako upoznati Petra, njegov svijet, vrijednosti, ideale, svetost. Djelo je svojevrsna novost po pristupu i pogledu u Petrov život, kao što je i novo s obzirom na strukturu i dodatna poglavlja.

Ana Bubalo / LJportal.com