Ljubuški srednjoškolci sudjelovali u projektu „Potraga za sličnostima“

Učenici Gimnazije Ljubuški sudjelovali su na drugoj fazi projekta Udruge Magacin Kabare pod nazivom „Potraga za sličnostima“.

U projektu, koji se odvijao u suradnji s Udrugom mladih Agape, sudjelovali su mladi iz pet manjih općina u BiH i kroz radionice nastojali istražiti kulturni identitet i kulturno naslijeđe ove zemlje. U prvoj fazi projekta koja se održavala u Ljubuškom, predstavnici Magacina odabrali su pet sudionika koji su nazočili petodnevnom kampu u Sarajevu.

Srednjoškolci su, ovom prigodom, imali priliku naučiti podosta o načinima režiranja filmova, snimanja, pisanja i skladanja. Napokon, pokazali su i svoj talent te uz suradnju vršnjaka napravili kratkometražni film, uglazbili i napisali pjesmu, napravili skulpturu koja predstavlja budućnost te napisali potencijalne scenarije. Na samom završetku kampa, njihovi radovi su predstavljeni na izložbi u dupkom ispunjenoj Etnološkoj sali Zemaljskog muzeja u Sarajevu.

Sudjelovanje na ovim radionicama omogućilo im je da upoznaju i sprijatelje se s mladima iz drugih općina BiH (Lopare, Sanski Most, Tomislavgrad, Ribnik, Doboj Jug) te su uživali u saznanju da ih mnoge stvari povezuju, a tek poneke čine razlike među njima.

Također, zahvaljujući koordinatorima i predstavnicima Magacina Kabare imali su priliku posjetiti kazališta, kino, muzeje te Akademiju scenskih umjetnosti, a sve to uz vodstvo znalaca umjetnosti.

Cjelokupni projekt bit će prikazan u vidu dokumentarnog filma redatelja Emira Kapetanovića, čija se premijera očekuje na proljeće.

Dnevni list