Što se tiče glazbenog obrazovanja i općenito glazbene kulture u Ljubuškom, na jesen ništa neće biti isto kao prije. Dogodit će se važan iskorak i sve podignuti na znatno višu stubu i razinu.

Prva promjena, napredak i dobitak je otvaranje Srednje glazbene škole. S početkom nove školske godine 2018./2019., uz već postojeću Osnovnu glazbenu školu, počet će raditi i srednjoškolska glazbena ustanova. Općinsko vijeće Ljubuški na svojoj posljednjoj sjednici prihvatilo je inicijativu o osnivanju Srednje glazbene škole Ljubuški i zadužilo općinskog načelnika Nevenka Barbarića da provede propisane procedure za njezino osnivanje. Osnovica na kojoj se zasniva ta odluka je elaborat o osnivanju Srednje glazbene škole u ljubuškom koji je izradila Ivana Zrimšek Šaravanja, ravnateljica Osnovne glazbene škole Ljubuški, a koji su vijećnici prostudirali i dali mu “zeleno svjetlo”. Elaborat se sastoji od tri dijela: prostorni uvjeti i oprema, kadrovski uvjeti i nastava i statistički i financijski pokazatelji. Nakon vrlo skromnih prostornih uvjeta u kojima je Osnovna glazbena škola više od dva desetljeća radila u zgradi OŠ Marka Marulića, ona se u veljači 2017. godine preselila u kuću časnih sestara pokraj crkve sv. Kate koju joj je, uz suglasnost i potporu općinskog načelnika Barbarića, ustupio na korištenje Franjevački samostan Humac. Uvjeti su se stubokom promijenili, dobilo se na raspolaganje 350 m2 prostora u kojem su uređeni i opremljeni potrebni kabineti i drugi prateći prostori. Škola posjeduje 6 pijanina, veliki koncertni glasovir, električni pijanino, a uskoro će dobiti još jedan novi koncertni glasovir u sklopu pomoći Vlade Republike Hrvatske. Osim toga, od školskih instrumenata ima 4 violine, 3 violončela, 7 flauta, 5 flautica “fife” za početnike i 5 truba. U nastavi radi 12 učitelja glazbe – troje na neodređeno vrijeme, dvoje na određeno, sedmero kao vanjski suradnici i troje u upravi i administraciji, od kojih je jedno ravnateljica škole, te dvoje vanjskih suradnika. Trenutačno Osnovnu glazbenu školu pohađa 150 učenika.

– Ako bude sve teklo po planu, u što čvrsto vjerujemo, u rujnu će Srednja glazbena škola u Ljubuškom upisati svoje prve učenike. Dosad su naši učenici koji su završavali Osnovnu glazbenu školu u Ljubuškom i željeli nastaviti srednju morali putovati tri do četiri puta tjedno u Mostar ili Široki Brijeg, gdje su najbliže srednje škole.

Svaki odlazak, boravak i povratak iz Mostara ili Širokog Brijega traje 4 do 6 sati, često i dulje, a nastava je organizirana u vremenu od 15 do 22 sata pa su se vraćali kući u 22 ili 23 sata, što je jako naporno i zamorno. Prijevoz organiziraju i obavljaju isključivo roditelji, čekajući po nekoliko sati po kafićima dok im djeca završe s nastavom. Sad to neće morati, sve će imati ovdje. Posebno nas raduje što će se ove velike promjene dogoditi u našoj jubilarnoj godini kada obilježavamo i slavimo 25. godišnjicu Osnovne glazbene škole Ljubuški – kaže ravnateljica Ivana Zrimšek Šaravanja.

Druga važna i značajna novina je obnova i sređivanje zgrade nekadašnjeg gradskog kina “Radnik”. Radovi su u tijeku, pretpostavlja se da će završiti do jeseni ili najdalje do kraja godine, a obnovom će se dobiti višenamjenska dvorana namijenjena i za različite koncerte. Sada se koncerti ozbiljne glazbe, na kojima sudjeluju učenici i učitelji ljubuške glazbene škole i povremeno crkveni zborovi, uglavnom odvijaju u prekrasnom prostoru crkve sv. Kate i repertoar je usklađen s dignitetom tog mjesta, a kad se u kinu dobije novi koncertni prostor, škola će proširiti koncertnu ponudu novim sadržajima s više glazbenih smjerova pa će Ljubuški dobiti znatno bogatiji glazbeno-kulturni program.

Ivan Kaleb / Vecernji.ba