Ljubušacima predstavljena knjiga “Ljubuški minulih stoljeća”

U organizaciji Općine Ljubuški i HKD Napredak sinoć je održano predstavljanje knjige “Ljubuški minulih stoljeća” autora akad., prof. dr. sc. Milana Nosića, održano je večeras u Gradskoj vijećnici Ljubuški. Knjiga nam približuje povijest našeg kraja i budi ponos što smo Ljubušaci. Uz autora u programu su sudjelovali profesori Leopold Mandić i Ivana Grgić.

U knjizi je obrađeno više naslova, a profesorica Ivana Grgić je izdvojila nastanak imena Ljubuškog i Humačku ploču. „Ovo je djelo iznimno važnosti za naš kraj, pa ga naravno treba pročitati i doživjeti te zahvaljujem autoru što nas još jednom proveo kroz našu i njegovu povijest“, rekla je profesorica Ivana Grgić u svom predstavljanju knjige.

Za glavni dio predstavljanja bio je zadužen ravnatelj Gimnazije Leopold Mandić koji je zahvalio akademiku, profesoru, doktoru znanosti Milanu Nosiću što je posvetio vrijeme izradi ove knjige koja nam približuje povijest našeg kraja i budi ponos što smo žitelji ovog područja. “Prije par mjeseci bio sam dio tima koji je radio na prikupljanju podataka o kulturno-povijesnom značenju općine Ljubuški. Ti podaci o kulturno-povijesnom značenju općine bili su uvjet da bi Ljubuški krenuo u proces proglašenja gradom i u tome smo na sreću uspjeli ali sad kad pred sobom imamo ovako vrijedno djelo možemo samo zažaliti što rad gospodina Nosića nije objavljen nešto ranije. Da smo tada imali ovu knjigu naš posao bi bio uvelike olakšan jer vrijednost ovog djela je ogromna, a pogotovo za nas Ljubušake i zato hvala autoru što je se potrudio da našu prošlost otrgne od zaborava i da ju ostavi zapisanu generacijama nakon nas”, rekao je Leopold Mandić, ravnatelj Gimnazije Ljubuški.

„Kad napišete knjigu, onda je teško o njoj govoriti jer ima toga puno što se nije reklo, a knjiga je zapravo sažetak. Ja znam toga puno više, ali se nije se moglo reći sve jer prostor to ne dopušta. Pozvali su me da sudjelujem na znanstveni skup povodom 150 godina od početka izgradnje franjevačkog samostana na Humcu, pa sam odlučio da sve svoje tekstove što imam sastavim u knjigu. Dao sam joj naslov Ljubuški minulih stoljeća jer sam imao u vidu jednog ukrajinskog autora koji je imao sličan naslov“ rekao je autor Nosić naglasivši da knjiga ima mnoštvo podataka i da je to historiografski lingvistička obrada.

U knjizi autor govori o prvim spomenima Ljubuškog,navodeći da se prvo spominje selo Ljubuša iz kojeg se razvio Ljubuški. U daljnjem tekstu autor govori o Stjepanu Vukčiću Kosači koji je dao poseban pečat ovom našem prostoru. U knjizi se autor dotakao i teme o Humskom knezu Miroslavu i njegovom pečatu koji se čuvao u muzeju na Humcu. Također djelo obrađuje tri bitne ploče za Ljubuški. Prva i najpoznatija je Humačka ploča koja je jadan od najstarijih spomenika pismenosti na području BIH. Druga je Ljubuška ploča s tekstom na arapskom jeziku i podatku o godini gradnje džamije. Ploča je u ratu otuđena i nalazi u Ravellu u Italiji. Treća poznata ploča s područja Ljubuškog, a koju nam autor zorno predstavlja je Gožuljska ploča. Ova ploča nalazi se na izvoru Gožulj iznad dva točila kojima stalno teče voda. Ploča je ispisana tekstom na arapskom jeziku koji govori o uređenju izvora Gožulj.

Program predstavljanja vodila je Anamarija Nosić, a u glazbenom dijelu programa nastupio je Ante Prusina, učenici Osnovne glazbene škole Ljubuški.

Ana Bubalo / Ljportal.com