Ljubušacima je zanimljiva knjižnica i čitanje knjiga ali ne vole čitati knjige ne ćirilici

LJUBUŠKI – Odlukom Općinskoga vijeća Ljubuški, 24. siječnja 2014. godine, „Hrvatska knjižnica Ljubuški“ pripojena je Javnoj ustanovi „Kulturno – športski centar“ Ljubuški te sada djeluje kao odjel unutar spomenute javne ustanove pod nazivom „Knjižnica Ljubuški“. Iako se, prema Inventurnoj knjizi, 1. srpnja 1957. godine smatra početkom djelovanja Knjižnice, kada je upisana prva bibliotečka jedinica, piše Dnevni list.

O djelatnostima ove ustanove, među kojima je nabavka te čuvanje i zaštita knjižne građe, stručna obrada, kao i njezino korištenje te vođenje čitatelja, upoznao nas je profesor Ivica Vizentaner, voditelj odjela Knjižnice Ljubuški.

Oko 450 knjiga na ćirilici

Kroz razgovor s njim saznali smo kako Knjižnica Ljubuški raspolaže zavidnim knjižnim fondom – 21.500 bibliotečkih jedinica, s tim da je u 2015. godini knjižni fond obogaćen za 300 novih naslova.

“Spominjući knjižni fond, smatram vrijednim spomena i dogovor o razmjeni knjiga s Narodnom bibliotekom Doboj. Naime, Knjižnica Ljubuški posjeduje oko 450 knjiga ispisanih na ćirilici kojima se korisnici knjižnice ne služe, stoga smo odlučili jedan dio knjiga sačuvati, a značajan dio razmijeniti s Narodnom bibliotekom Doboj za knjige na latinici te tim činom, zapravo, obogatiti naš knjižni fond knjigama kojima će se korisnici rado i učestalije služiti“, kaže Vizentaner dodajući kako oko 300 aktivnih članova, izuzev navedenog knjižnog fonda, na raspolaganju ima prostor za čitanje (čitaonicu) u kojemu mogu pronaći i neknjižnu građu.

Ujedno, u sklopu čitaonice nalazi se i informativni odjel koji raspolaže s dvije računalne jedinice gdje je dostupan internet-adsl, čime se čitatelji dodatno informiraju i provode vrijeme u tom prostoru za samostalno kulturno unapređivanje i razvoj. Također, u sklopu Knjižnice nalazi se i prostorija – galerija, koja je trenutno prenamijenjena u učionicu u kojoj se tijekom cijele godine izvodi nastava Osnovne glazbene škole Ljubuški te koja se, po potrebi, koristi u svrhu organiziranja raznovrsnih programa.

Prigodni programi u knjižnici

Prema riječima našeg sugovornika, kada je riječ o posjećenosti Knjižnice ona je relativno dobra, iako smatra da bi trebala biti znatno bolja.

„U predstojećem razdoblju uložit ćemo maksimalan trud kako bismo što veći broj žitelja općine, nadasve mladih, potaknuli na posjet ovoj ustanovi koja raspolaže zavidnim knjižnim fondom. A, ako se osvrnemo na to što Ljubušaci najviše vole čitati, riječ je o lektirama, bestselerima, ljubavnim romanima i ostalome“, rekao je on, istaknuvši kako se u Knjižnici Ljubuški redovito održavaju prigodni programi.

Primjerice, tijekom Adventa organiziran je i proveden projekt „Advent u knjižnici“ u okviru kojeg je upriličeno nekoliko raznovrsnih programa na kojima su sudjelovali: Udruga umirovljenika – klub Ljubuški, Udruga roditelja djece s posebnim potrebama „Duga“ te dječji vrtići s prostora općine Ljubuški. Ujedno, program, u okviru projekta „Advent u knjižnici“, obogaćen je i izložbom slika mlade ljubuške akademske umjetnice Tamare Grbavac pod nazivom „Premišljanja“.

Tijekom karnevala je, pak, upriličeno prigodno druženje ljubuških osnovnoškolaca s Karnevalskim društvom „Prolog“ Ljubuški, potom izložba učeničkih likovnih radova povodom Valentinova. Također, neophodno je istaknuti i prvu pjesničku večer koja je održana povodom obilježavanja Dana općine Ljubuški, kao i projekt „Najčitatelj 2016.“ čiji je cilj promicanje čitanja, nadasve kod učenika osnovnih škola te razvijanje ljubavi prema knjizi kao izvoru znanja.

Dnevni list