“Kadar” iz Širokog Brijega snima dokumentarni film “Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu”

ŠIROKI BRIJEG – Produkcijska kuća “Kadar” iz Širokog Brijega već nekoliko mjeseci radi na snimanju dokumentarnog filma o humanitarnom konvoju pod nazivom “Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu”, javlja Fena.

Riječ je velikoj humanitarnoj akciji koja se događala u jeku ratnih sukoba u srednjoj Bosni kada je, zbog žestokih ratnih sukoba Armije BiH i HVO-a krajem 1993., u potpunom okruženju ostalo oko 70.000 stanovnika srednje Bosne koji su počeli umirati od gladi, bolesti.

“Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu” bio je humanitarni konvoj koji se sastojao 99 šlepera i 143 člana medicinskog osoblja, franjevaca, novinara i tehničkog osoblja, a za cilj je imao prenijeti hranu i lijekove u bolnicu u Novoj Biloj.

Konvoj su predvodili dr. Slobodan Lang i Herman Vukušić, a trajao je 14 dana, od 10. do 24. prosinca 1993. godine. Humanitarni konvoj “Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu” probio je potpunu osmomjesečnu blokadu sedamdesetak tisuća Hrvata u Lašvanskoj dolini, donio im spas u hrani i lijekovima, ali i vjeru da nisu sami.

Redatelj filma Zdenko Jurilj za Fenu je kazao kako priča o Bijelom putu, najvećoj humanitarnoj akciji poslije Drugog svjetskog rata, koju su organizirali civili, nije klasičan dokumentaristički prikaz rata, dobrih i loših momaka u njemu, niti je to zadiranje u bilo kakvu povijesno-političku genezu rata u BiH ili uzroka sukoba postrojbi Armije BiH i HVO-a (Bošnjaka i Hrvata) na skučenom prostoru srednje Bosne.

– Dokumentarni film o Bijelom putu će, s vremenskim odmakom više od 20 godina, kroz slojevite osobne priče evocirati uspomene na bitan povijesni događaj u kojem se isprepliću bol, patnja, tuga na jednoj, a radost, ushićenje, nada na drugoj strani – kazao je redatelj Jurilj.

Kroz sudbine protagonista Bijelog puta koji su skupljali, prevozili humanitarnu pomoć i ranjenih, bolesnih koji su je čekali, kako je istaknuo Jurilj, film će s naglašenim emocijama bez političkog, vojnog ili etničkog rakursa prikazati s kakvom se situacijom ni kriv ni dužan obični čovjek suočio, tko mu je i kako pomogao.

– Snimanje ovakvog dokumentarca motivirano je i zbog propagiranja humanitarnog aktivizma, solidarnosti, koje je u današnjem konzumerističkom društvu samozadovoljnosti, izolacionizma, potrebno stalno potencirati – kazao je redatelj Jurilj.

Cijeli događaj, poručuju iz produkcije “Kadar”, zaslužuje kvalitetan dokumentaristički prikaz, jer je o njemu sačuvana bogata i kvalitetno snimljena arhivska građa koju su iza sebe ostavili sudionici konvoja, ali i liječničko osoblje, svećenici, sestre, novinari iz Lašvanske doline.

Produkciju filma potpisuje Tomislav Bubalo, direktor fotografije Antoni Ćorić, montažer Tomislav Topić i režiju Zdenko Jurilj.

Scenarij i koncepcija filma prošli su na natječaju Fondacije za kinematografiju FBiH, a projektu će se kroz kooprodukcijsku suradnju pridružiti javne RTV servisi iz BiH i Hrvatske.

Dokumentarni film o humanitarnom konvoju pod nazivom “Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu” bit će realiziran do kraja ove godine, poručili su iz produkcijske kuće “Kadar”.

Treba spomenuti da su rezultati spomenute humanitarne akcije bili višestruki, jer su za nepunih mjesec dana na ”zasadima” humanitarnog konvoja Bijeli put otvoreni humanitarni koridori za pomoć svim civilima u BiH bez obzira na naciju i vjeru.

FENA