Jure Miloš: Trudimo se gangu sačuvati od zaborava

Udruga za očuvanje kulturne baštine i istobiti “Davorija” iz Gruda, na čelu s braćom Damirom i Jurom Milošem, sudjeluje u brojnim etnoglazbenim projektima i neumorno radi na očuvanju kulture baštine i tradicije ovih prostora, a ove su godine izdali CD i knjigu pod nazivom “Ganga – S izvora glas”, čime ovu hrvatsku tradicionalnu narodnu pjesmu žele sačuvati od zaborava.

– Nakon dvije godine snimanja i brižljivog biranja reprezentativnih pjevanja gange završen je projekt koji se manifestirao kao izdanje s CD-om i knjigom. Na samom CD-u je 75 gangi i dvije izvedbe na guslama. Gangu su za CD otpjevala 23 izvođača od kojih i jedna izvođačica – kazao je za Fenu Jure Miloš.

Većinu ganga pjeva Damir Miloš koji sa svojim glasom zorno prikazuje izvornu ljepotu gange. Uz njega, u nekoliko primjera sudjeluju i legende gangaškog pjevanja – Sire, Stipe Jelić, Đulić, Pegotić, Gigalović, Vencel, Milan, Kempesi, braća Kopilašići.

– Na CD-u ima dosta izvođača koji nisu do sada snimili nikakav zvučni zapis, a vrhunski su gangaši. I mi smo upravo ovim projektom htjeli očuvati te vrhunske pjevače gange koji su, može se reći, bardovi gangaške pjesme – kazao je Miloš napomenuvši kako je CD antologija izabranih napjeva gange od Cetine do Neretve, odnosno obuhvaća izvođače s područja zapadne Hercegovine i Imotske krajine.

Što se tiče knjige, ona je koncipirana kao jedan kraći priručnik o gangi, a donosi najvažnije znanstvene činjenice o nazivu i iskonoslovlju riječi ganga, dosadašnjim radovima o gangi, gangi kao stihu, podijeli gange prema vrsti, kao i druge važne pojave i termine o toj izvornoj pjesmi koja je dio kulture i umjetničke baštine naroda ovoga krševitog područja.

Upitan je li ganga danas pomalo zaboravljena, Miloš kaže kako ne misli da jeste, ako se uspoređuje s nekim vremenima 80-tih ili 90-ih godina.

– Smatram da je ganga danas sigurno više zastupljenija i u medijima, a i više se o njoj istražuje sa znanstvene strane. Međutim, u tim prijašnjim vremenima bilo je više izvođača – kazao je Miloš, naglasivši kako bi zbog toga ganga danas trebala dobiti još više prostora, posebice medijskog.

– Bez medija ganga postaje nezanimljiva mladima i jednostavno iskače u neki drugi plan. Jako je bitno držati je na javnoj “meti”. Time ona postaje interesantna mladima i time će netko od njih “zagristi” i krenuti stopama izvornosti naše kulturne baštine – poručuje Miloš.

Premijerno predstavljanje CD-a i knjige “Ganga – S izvora glas” održano je u Grudama, a nakon toga uslijedilo je predstavljanje u Splitu, Mostaru i Zagrebu, a iduće je dogovoreno u Sarajevu.

Svi zainteresirani CD i knjigu mogu kupiti u knjižarama Alfa i Logovita u Mostaru te knjižari Libro u Grudama. Također, može se poručiti putem facebook stranice ‘Ganga – S izvora glas’.

Dnevni List