JESU LI VAM NEKE IZREKE POZNATE? – Top 10 stvari koje ne biste trebali reći policajcu

U moru raznoraznih isprika zbog pretjerivanja s papučicom gasa, nepoštivanja prometnih znakova i ostalih regulacija prometa, te sve sile ostalih većih ili manjih prekršaja, policajci su se već naslušali svega i svačega. Stoga evo kratkog i korisnog seta savjeta što nikako ne biste trebali reći policajcu kada vas zaustavi iz nekog vama poznatog ili nepoznatog razloga.

Lik ispred mene je vozio puno brže…

Možda je to i istina, ali policajca na licu mjesta doista neće boljeti „ona stvar“ zbog toga. Vas je uhvatio i to je sasvim dovoljno da napiše kaznu i njome dopuni blagajnu državnog proračuna. No možda je još važnije od toga jednostavno prešutjeti tu činjenicu, jer nema potrebe ni razloga da itko zna da na cesti postoje brži od vas.

Gle, u gužvi sam. Možete li malo ubrzati sve ovo?

Za sve one koji se na dnevnoj bazi trude biti seronje do krajnjih granica rastezljivosti tog pojma, evo rečenice zbog koje bi vam policajac na licu mjesta stvarno mogao otežati dan. Da, policajci jesu spori kod upisivanja stavki na formular. Nekima i pismenost nije jača strana (poput primjera u kojima se policajac potpisao s Mihael P. i te fore), a nekima se jednostavno ne žuri. No ukoliko se krenete ponašati poput zadnjeg seronje na planeti, budite sigurni da ćete ostati dužni za još koji prekršaj za koji možda niste bili svjesni.

Znate li vi tko sam ja?


Ako postoji rečenica koja će i od blagajnice u lokalnom dućanu napraviti masovnog ubojicu, onda je to upravo ova. Jer ne samo da takvo pitanje instantno diže živce, već se time postavljate daleko iznad lika i djela osobe s kojom u tom momentu imate posla. A to nitko ne voli. Pogotovo policajci. Doduše, mogli biste tu i tamo naletjeti na nekog od pripadnika dečkiju i cura u plavom, kome sarkazam nije stran pojam, pa bi vas mogao dočekati odgovor poput „Ako vi ne znate, kako da ja znam?“, ali većina reakcija neće biti zabavna poput te. Sjetite se samo da nitko ne voli pretjerano pametne ljude. A prepotentni obično prolaze još gore. Pogotovo ako se policajca na terenu pita.

Nemam vozačku dozvolu kod sebe, ali zovem se…

Stoput nam se svima dogodilo da u automobil sjednemo bez dokumenata, jer smo išli na kvartovsku benzinsku ili u dućan do kojeg nam se nije dalo hodati. Stoga oko toga ne treba raditi drame. No ukoliko vas policajci zaustave bez dokumenata, nemojte im izlaziti u susret s takvim izjavama, jer time ulazite u domenu njihovog posla. Policajac će lako saznati tko ste, tako da je isprika sasvim dovoljna. A ako joj dodate i „neću više nikad, majkemi“ ili pak „ajme što sam blesav – i bez glave bi otišao od kuće da nije spojena s ramenima“, to bi moglo ispasti simpatično i mogli biste izbjeći kaznu.

Ajde frajeri! Pretražite mi auto!

Ako ste se ikada odvažili izustiti nešto ovakvo, za pretpostaviti je kako ste u dupetu imali analnu sondu dok su policajci iz interijera vašeg automobila trgali sve pred sobom. I s pravom je tako. Jer baš da i nemate nikakvih kontrabandi u automobilu, ovako nešto se jednostavno nikada ne govori. Nemojte zaboraviti da će policajci uvijek nešto naći, te ćete u krajnjoj liniji morati odgovarati na sto i jedno „što je ovo?“. A postoje i realne šanse da će vam automobil biti rastavljen na proste faktore, što pak nikome ne treba. Zato nemojte glumiti „face“, jer bi vam se ovakva rečenica mogla obiti o glavu. I to jako.

A da radije lovite prave kriminalce?

Evo jedne rečenice koja bi i policajca u srednjoj školi iživcirala do krajnjih granica. I to ne samo zato što se njome implicira da policajac ne radi svoj posao, već i zato što takva rečenica od vas istog momenta radi prenapuhanog tikvana. A policajci obožavaju prenapuhane tikvane. Ako ste imalo upoznati s radom policije, onda vjerojatno znate da prometna policija nema veze s hvatanjem kriminalaca. I zato ste tikvan. No samim stavom ste prenapuhani, a to uniformirani ljudi jednostavno ne vole. I zato pokušajte ovakve prijedloge zadržati za sebe.

A ja mislio da policajci moraju biti u dobroj fizičkoj formi…

Je li vam drago kada vam netko kaže da ste debeli? Uživate li kada netko ukazuje na neku vašu fizičku malformaciju – bila ona urođena ili ne? Naravno da ne. E pa sad zamislite da ste u ulozi onoga koji provodi zakon i misli da je samo utjelovljenje zakona koji provodi. Biste li blagonaklono prihvatili takvu posprdnu kritiku, ili biste iskoristili ono što vam je kao predstavniku zakona na raspolaganju? Znam…retoričko pitanje. I zato ovakve komentare radije prešutite – čak i ako vas zaustavi Sumo borac u uniformi. Ili npr. Jacques Houdek.

Ne bojte se…

Ajme majko… Ove komponente nikada nemojte koristiti u komunikaciji s policajcem. Zašto? Pa pod broj jedan zato što su policajci sami po sebi često neustrašiva bića i ako se netko treba bojati, onda ste to vi. A pod broj dva, prosječni bi policajac na terenu zbog ovih komponenata u sastavu rečenice mogao sve skupa protumačiti baš suprotno, te pretpostaviti da uz sebe imate neko hladno ili vatreno oružje, te da ste psihički nestabilna osoba. A onda stiže interventna i…hm…upotrijebite maštu.

Mislite da ste brži od mene?

„Gaddem stritrejsers“. To je pretpostavka svakog policajca kojem biste eventualno servirali ovakvo pitanje. I bili u pravu ili ne, policajci će se na takvo pitanje samo nasmijati i opaliti vas po džepu na najuvjerljiviji i najskuplji mogući način. Pa iako možda imate brži automobil od patrolnih Škoda, Golfova i Citroëna, nemojte zaboraviti da policajci imaju radio-stanice i mogu se u sekundi namnožiti poput Gremlina, te vas zaustaviti u sekundi ako to požele. A tada opet stiže interventna i hm…upotrijebite maštu još jednom.

Koliko bi koštalo da zaboravimo na ovaj prekršaj?

Iako smo zemlja u kojoj korupcija predstavlja način života, vjerovali ili ne, nisu baš svi potkupljivi. Dapače, čak i policajci koji bi rado ostvarili „dogovor“ ili dobili nešto „za kavicu“ neće baš blagonaklono gledati na ovakvo pitanje. Stoga je bolje ne postavljati ga. Nikada. Nemojte zaboraviti da je policajac sam po sebi uvijek u pravu. Čak i kada nije. Samim time predlaganje bilo kakvog dogovora vas izlaže riziku puno više nego policajca, jer zakon uvijek prvenstveno stoji na njegovoj (ili njenoj) strani. Stoga nemojte glumiti mlade sinove poduzetnika, već radije pokušajte na šarm izvući svoj tekući račun iz problema.

Automobili.hr