Marin Ivanović, Frano Vukoja, Petar Majić, Antun Lučić i Vendelin Karačić predstavili su, u ozračju lijepo popunjenoga izložbenog prostora Franjevačke galerije u Širokom Brijegu, novo troknjižje uglednoga hrvatskog pjesnika fra Vendelina Karačića. Riječ je o njegovim djelima naziva “Umjetnost u zrcalu besjede”, “Aforizmi i stihoigrarije” i “Sažimnice” koja su iz tiska izišla tijekom ove godine, a koja je, zajedno s imenovanim kolegama, pjesnik osobno predstavio širokobriješkomu čitateljskom puku. U programu su sudjelovali čelnici izdavačkih kuća fra Ivan Ševo, Gojko Jelić i Andrija Stojić, zahvaljujući kojima su knjige ugledale svjetlo dana.

Kršćanska etika

– Sadržaj ove knjige vezan je uz mnoge kulturno-umjetničke događaje u prethodnih tridesetak godina, ponajveće u zapadnoj Hercegovini te, samim time, ona može biti zanimljiva i kroničarima i ljubiteljima umjetnosti. Pridoda li se tomu da se u ovim napisima provlače biblijska misao i kršćanska etika – što je bilo posve odbačeno za duge jugokomunističke diktature, a inercijom i utjecajem raskršćanjenoga Zapada još uvijek traje – razlog da ovaj zbornik ugleda svjetlo dana postao je još opravdaniji – istaknuo je autor Karačić o svojoj knjizi “Umjetnost u zrcalu besjeda”.

– Ako je kratkoća sestra talenta, kako kratko reče Čehov, aforizam joj je – brat. Fra Vendelin Karačić majstor je kratke forme pa se majstorski u ovoj knjizi ogledao i u aforizmu, tom svemiru u kapljici vode. Kod fra Vendelina aforizmi su se dugo lagano kuhali, onda je sve proključalo, a potom se pretvorilo u kristalne kocke vedrine koje su se kasnije lijepo složile u vitraj uma i srca. Ovaj majstor kratke i krotke forme na veleban način koristi riječi za bravuru misli, podarivši nam sažete “propovijedi” dobrog fratra. Fra Vendelin je prošao to slatko-gorko iskustvo rađanja aforizama koji je, kad se rodi, svakome mio i drag. Hvala mu na tomu što je poslušao Tolstojeve riječi: “Kad imaš nešto reći svijetu, onda to i napiši!” – rekao je novinar Večernjeg lista, književnik i humorist Frano Vukoja.

– Svaki autor, ali i svaki ljubitelj knjige, zna da su prva rečenica i prvi stih najvažniji – oni otvaraju vrata koja privlače ili odbijaju ulazak u novo, nepoznato. Vendelinova zbirka i čitateljeva znatiželja kreću na najbolji način otvaranja, od samog trenutka u kojem: sjemenje buri, sred noći tihe, hladne, život se budi – napisao je u predgovoru knjige “Sažimnice” Jozo Marić.

Plodonosan autor

Inače, fra Vendelin Karačić rođen je 1942. godine u Gornjemu Crnču pokraj Širokoga Brijega. Svećenik je postao 1967. u Sarajevu. Od 1990. godine živi i djeluje u Širokomu Brijegu, danas kao voditelj umjetničkoga programa Franjevačke galerije. Plodonosan je autor čitavoga niza objavljenih knjiga.

Kako reče gvardijan Puljić, ranije je objavljivao po dvije knjige godišnje, a sada toliko naslova objavi mjesečno.

Čitanjem dijelova iz knjige velik doprinos je dao širokobriješki novinar Marinko Karačić, a program je vodila Željka Šaravanja.

Također, tu večer je upriličeno i predstavljanje kalendara za 2019. koji ove godine krase djela nedavno preminulog širokobriješkog umjetnika Zvonimira Perka. Akademska slikarica Kristina Ćavar ukratko je predstavila sadržaj kalendara ističući veliki opus slikara o kojem se sve više čuje nakon njegove smrti.

Pero Zelenika / Vecerni.ba