Izvedena predstava u čast fra Didaka Buntića i spašavanja gladne djece

Franjevački svjetovni red i Frama iz Širokog brijega predstavom ”Fra Didak – sebet nas i naše dice” obilježili su 100. obljetnicu odlaska gladne hercegovačke djece u Slavoniju.

Predstava se odigrala u prepunoj dvorani kina Borak, u Širokom Brijegu pod vodstvom duhovnog asistenta fra Dane Karačića i profesorice Mirele Lovrić, koja je napisala tekst.

Profesorica Mirela Lovrić je istaknula kako ju je duhovnik franjevačkog bratstva potaknuo na pisanje teksta za igrokaz i tu je počela njena avantura proučavanja fra Didakova života.

„Pozive za nastupe dobivamo obično iz drugih bratstava Hercegovine, pozvani smo i u Zagreb. Nismo očekivali ovakav odaziv publike i ovakvo oduševljenje. Drago nam je što su se ljudi odazvali i što su pokazali kako predstave ovakvih sadržaja znače puno u kulturnom rastu naše regije jer od fra Didaka možemo zbilja dosta naučiti i primijeniti na život današnjice“, kazala je profesorica Lovrić.

Profesorica Lovrić je dodala kako ovo nije zadnja predstava u krilu franjevačkog bratstva i kako se ideje rađaju kroz rad, a želja za kulturnim napretkom regije je motiv.

Predstava se izvodi u dva dijela, prvi dio je narativno prikazivanje fra Didakova života i djela, a drugi dio je igrokaz koji nas vodi točno u vrijeme kad je fra Didak slao djecu u Slavoniju i tako ih spasio od sigurne smrti.

Marija Ivanković / Treci.ba