Iz tiska izašao 50. broj Kršnog zavičaja

Iz tiska je izašao hercegovački informativni zbornik za vjerska i društvena pitanja 50. po redu Kršni zavičaj koji na svoj način ujedinjuje sve Hercegovačke župe i govori o njihovoj prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, piše Ljubuški portal.

Glavni i odgovorni urednik fra Ivan Žarko Ilić u uvodniku zbornika koji ima 352 stranica ističe kako se na naslovnici ovog svečanoga godišta nalaz slika svetišta sv. Ante na Humcu s njegovim štovateljima od 13. lipnja 2007. godine, a razlog je u tomu, što Zbornik od godine 1989. izdaje Franjevački samostan Humac. U podnožju je naslovnica 10. Kršnog zavičaja s drinovačkom crkvom i spomenikom biskupu fra Paški Buconjiću, jer je Zbornik rođen u Drinovcima, pa ga je sve do 1988. izdavao Župni ured Drinovci. Do nje je naslovnica 20. Kršnog zavičaja s Gospinim likom u Međugorju, jer je s njezinim ukazivanjima Kršni zavičaj dosegao svoj sadržajni i izričajni vrhunac. Tada je izišao i na svjetsku pozornicu s najvećom nakladom, jer su prilozi o Međugorju i prevođeni.

„Do veljače u ovoj godini nikad nisam ni pomislio na nekakvu prigodnu poruku za 50. Kršni zavičaj. Međutim, sada moram izraziti neizrecivu zahvalnost najprije Bogu, koji mi je omogućio dug život i radnu sposobnost! Zatim slijedi zahvalnost svim suradnicima u drinovačkim godišnjacima,a onda svim kasnijim suradnicima i pretplatnicima, povjerenicima i čitateljima širom naše Domovine i dalekog svijeta od Australije do Kanade, pa i Kalifornije. Naravno i svim tiskarama i njihovim radnicima do danas“, rekao je fra Žarko Ilić u uvodniku te se osvrnuo na sadržaje minulih godišta: „U svim povijesnim prilozima minulih godišta nastojali smo naglasiti kako treba znati: tko smo, što smo i čiji smo. To je bilo potrebno isticati provjerljivim događajima iz opće hrvatske i pogotovu zavičajne povijesti našeg naroda. Zato smo povijesnim prilozima obilježavali sve obljetničke prigode hrvatske povijesti od jadranskih otoka do Drave i Dunava i od Istre do Bačke. Bez kršćanske vjere u krilu Katoličke crkve davno bi nestalo hrvatskog naroda na povijesnoj vjetrometini naše Domovine. Zato smo u svim Zbornicima nastojali pružati kršćanske poruke u najrazličitijim izričajnim oblicima od svetopisamskih do bogoslovskih i životopisnih“.

Utemeljitelj Kršnog zavičaja i izdavač do 21. broja (do 1988.) bio je Katolički župni ured Drinovci. Godišnji zbornik Kršni zavičaj izrastao je iz dvaju godišnjih izvješća Katoličkog župnog ureda Drinovci, koji su izlazili 1968. i 1969. Pod sadašnjim imenom pojavio se u tisku 27. prosinca 1970. Kako je vremenom prerastao okvire i granice župe Drinovci, nakladu od 1988. preuzima Franjevački samostan Humac. Njegov glavni i odgovorni urednik fra Ivan Žarko Ilić već se 50.-u godinu brine da svaki broj Kršnog zavičaja na vrijeme ugleda svijetlo dana. Svojim neumornim trudom i zalaganjem potvrđuje izreku da se zavičaj bezgranično voli i trajno poštuje.

Ana Bubalo / LjPortal.com