IVAN SKOKO: Čast je igrati u kazališnom klasiku poput “Predstave Hamleta u selu Mrduša Donja”

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Mostaru 17. svibnja održana je premijera “Predstave Hamleta u selu Mrduša Donja”. Širokobriješki glumac Ivan Skoko u toj je izvedbi jednoga od najvećih hrvatskih komediografskih djela igrao ulogu Joce, lika s kojim se – kako je rekao redatelj Ivan Leo Lemo – svaki pojedinac u društvu može poistovjetiti. Tim povodom za portal Jabuka.tv mladi širokobriješki glumac govorio je o iskustvima s predstave i porukama i poukama koje se iz toga kazališnoga djela mogu izvući.

Nedavno ste igrali u premijernoj izvedbi jednoga od najvećih hrvatskih komediografskih klasika, Brešanove “Predstave Hamleta u selu Mrduša Donja”. Kakvi su dojmovi?

“Odlično je bilo. Prije svega, čast je igrati u kazališnom klasiku poput “Predstave Hamleta u selu Mrduša Donja”, a naravno i veliki izazov. Ja, kao i većina mojih kolega, težim tome da igram negativce, jer oni pružaju mogućnost da se izvuče ona mračna strana koje ipak nema, ili je barem ne bi trebalo biti, u svakodnevnim situacijama. Međutim, ovaj put sam imao želju prikazati lika pogođena nepravdom, koji je snažno motiviran da se bori da prava istina izađe na vidjelo. Samo ozračje tijekom procesa je bilo optimistično, vedro i puno dobre energije. Prvi, a nadam se i ne posljednji, put sam surađivao s Ivanom Leom Lemom i Slavenom Knezovićem, koji su istinski profesionalci, ali i jako susretljivi i pozitivni suradnici, uvijek spremni za pomoć kolegama”, rekao je Skoko o dojmovima za portal Jabuka.tv.

Predstava je najavljivana kao jedna od dosad produkcijski najzahtjevnijih. Zašto, i kako su prošle pripreme?

“Sama predstava ima, osim širokoga glumačkoga ansambla na sceni, i pet slika između kojih su poveznice, tako da to jeste zahtjevan projekt. Budući da smo mi još uvijek relativno malo kazalište, navikli smo raditi s resursima koje imamo i na način da svatko radi sve ili barem ono što zna, ovaj projekt je u tom smislu bio osvježenje. Mi glumci mogli smo se fokusirati isključivo na glumu, jer nas je genijalni Ivan Leo Lemo, zajedno sa svojim timom i HNK, uspješno usmjeravao u tome. Rezultat toga je jedna kvalitetna predstava, ali i suradnja, koje ću se uvijek prisjetiti s osmjehom na licu. Svim kolegama bih zaželio rad s redateljima poput Leme, jer su dobar proizvod i dobra zabava zagarantirani”, ističe Skoko.

Poslije Brešanove smrti, Mostar je prvi u regiji postavio ovaj komad na kazališnu scenu. Zašto je baš to djelo odabrano?

“To bi trebalo pitati upravu HNK Mostar. Ja sam još kazališni podmladak i nemam uvid u odabir predstava i donošenje odluka takve vrste. Kada dođe red na moj posao, tu stupam u akciju. Kazalište okom, a ja skokom. Šalu na stranu, mislim da je tekst odabran zato što je jedan od klasika hrvatske književnosti, s razlogom. Jako duhovit, ali i jako tragičan, tekst koji je moguće primijeniti na mnoga razdoblja naše povijesti. Dugo se raspravljalo o postavljanju ovoga komada, ali su se sad sve kockice konačno posložile te je umjetničko vijeće na čelu s dramaturgom Draganom Komadinom zaključilo da je vrijeme da se uhvatimo “u koštac” s Brešanom. Osobno sam im na tome zahvalan jer smo napravili predstavu koja u publici izaziva smijeh i suze. Za mene je to prava uspješnica”, navodi mladi širokobriješki glumac za portal Jabuka.tv.

Igrali ste ulogu Joce. Kakav je to lik i kako ste se snašli u ulozi?

“‘Svi smo mi Joco. Ljuti na svijet oko sebe, između grada i sela, pogođeni nepravdom, zaključani afektom, željni smo osvete’, napisao je Ivan Leo Lemo o ovom liku. U svima nama ima pomalo Joce Škoke, kad se borimo protiv sustava, za ispravnu stvar. Joco je branitelj istine. Vanjsku motivaciju za lik nisam morao tražiti ovaj put, jer smo svi ponekad bili nepravedno optuženi, poput Jocinoga oca, te željni pokazati svoju istinu pred svijetom, poput Joce. Naravno, uz stručno i jasno vođenje redatelja i potporu kolega, cijeli je proces bio lakši i zabavniji”, objašnjava Skoko.

Ova komedija u stvari je politička, ali i društvena satira i dijalektički suprotstavlja visoko i nisko. Jedno od najvećih književnih djela Zapada, Shakespearov “Hamlet”, postavlja se u zabačenom selu Mrduša Donja u Dalmatinskoj zagori. Kakvu poruku to djelo nosi u Mostaru, odnosno u našoj sredini?

“Iako je tekst napisan 1965. godine, mislim da je tema itekako aktualna. Predstava, između ostaloga, govori o neukim predstavnicima partijskoga komiteta u selu Donja Mrduša koji žele postaviti predstavu, ni manje ni više, nego ‘Hamleta’. Za njih je to bio lagan zalogaj, premda ih je većina polupismena i neuka. Možda bi to neke čitatelje moglo podsjetiti na političku scenu u BiH, ako ne i šire. To je moja prva asocijacija. Živimo u državi u kojoj se političari dogovaraju oko dogovaranja dogovora, da bi se na kraju dogovorili da se ne mogu dogovoriti i da bi se za sljedeće dogovaranje trebali dogovoriti u drugom restoranu. Mene sve to malo podsjeća na ‘Mrdušu’. Ali nisam ni ja najpametniji. Možda i ja griješim”, zaključuje Skoko.

Jabuka.tv