In memoriam: Franjo Radišić

Profesor Franjo Radišić je čovjek kojeg je krasila nadprosječna ljudska osobina, imao je veliku ljubav prema čovjeku. Svugdje je bio rado viđen, poštovan u svim njegovim profesionalnim okruženjima, a jednako tako i u prijateljskim krugovima. Bio je altruista, humanista s istančanim prirodnim talentom i osjećajem vođe. Nesumnjivo je spadao u menadžere koji se rađaju s osjećajem da vode ljude, ali je u svojem životu stalno učio i težio ka ispunjavanju sjajne ljudske osobine – pomoći ljudima koje je uvijek uspješno vodio od jednostavnih svakodnevnih zadaća do najviših društvenih, gospodarskih i visoko političkih zadataka, piše portal Istarski.hr.

Ako nije mogao pomoći ljudima, ni po koju cijenu nije im odmagao. Jednostavno profesor Radišić bio je uspješan gospodarstvenik, profesor, znanstvenik, vjerni prijatelj, kao i nježni obiteljski čovjek. Za njega će mnogi učenici, studenti i djelatnici tvrtki u kojima je bio čelni čovjek kazati da je preletio nebom njihovih života kao neki meteor, zakratko ih je osvijetlio, ostavio jasan trag i – nestao u vječnosti.

Profesor dr. sc. Franjo Radišić (86), profesor emeritus, preminuo je 22. ožujka 2018. godine u Opatiji. Rodio se u Hamzićima (općina Široki Brijeg, Zapadno hercegovačka županija) 2. listopada 1932. godine, a od 1956. godine živi u Puli. Na Ekonomskom fakultetu u Rijeci diplomirao je 1967., i doktorirao 1980. godine. U svom radnom vijeku obnašao je više vrlo odgovornih političkih, društvenih, gospodarskih i stručnih dužnosti, koje je obavio na najvišoj razini.

Kao mlad čovjek stekao je veliko menadžersko iskustvo najprije kao čelni čovjek u ugostiteljskim poduzećima „Jadran Pula“ i „Veruda“, a potom kao direktor Istarske banke u Puli. Radnu karijeru nastavio je na izuzetno odgovornom mjestu glavnog direktora otočja Brijuni i upravo tijekom njegovog mandata to biserno otočje proglašeno je Nacionalnim parkom. Podsjetimo i da Brijuni, nedugo nakon II. svjetskog rata, 1949. godine, postaju rezidencija tadašnjeg predsjednika bivše Jugoslavije, Josipa Broza Tita, a Franjo Radišić je bio puno godina generalni direktor otočja Brijuni.

Sveučilišno karijeru Franjo Radišić je započeo na Fakultetu ekonomije i turizma „Mijo Mirković“ u Puli, a već 1981. postao je docentom na Hotelijerskom fakultetu u Opatiji i 1990. godine redoviti profesor u trajnom zvanju. Na toj visoko školskoj instituciji bio je dekan od 1990. do 1994. godine i ostao zapamćen kao profesor, mentor i dekan s revolucionarnim kadrovskim idejama. Veliko je povjerenje pružio mladim nastavnicima svih razina, profila i zanimanja, posebice mladim magistrima i doktorima znanosti iz prakse i iskusnim profesorima , a sve sa ciljem da podigne razinu kvalitete nastave i sveučilišnog imidža Fakulteta koji je isticao u prvom planu.

Neizmjerno se zalagao da opatijski Fakultet ostane uvijek prepoznatljiva institucija u obrazovanju stručnjaka za hotelijerstvo i turizam, kao jedina takva specijalizirana institucija na ovim prostorima. Prvi je uspostavio fakultetske veze prema inozemstvu potpisavši više ugovora o suradnji. Bile su to ratne godine s posebnim zahtjevima koje su imale i poseban politički i nacionalni interes i posebni hrvatski naboj, ali se i na tom planu profesor Radišić svojim radnim iskustvom i životnim stilom te mirnim pogledom na svijet potvrdio kao veoma zaslužan i mudar čovjek.

Asim Čabaravdić / Istarski.hr