Home Kultura Na Humcu slavljena sv. misa za sve pobijene svećenike, fratre, časnu sestru i sav vjernički puk ljubuške općine

Na Humcu slavljena sv. misa za sve pobijene svećenike, fratre, časnu sestru i sav vjernički puk ljubuške općine

0
Na Humcu slavljena sv. misa za sve pobijene svećenike, fratre, časnu sestru i sav vjernički puk ljubuške općine

U nedjelju večer u prepunoj novoj franjevačkoj samostanskoj crkvi sv. Ante na Humcu slavljena sv. misa za sve pobijene svećenike, fratre, časnu sestru i sav vjernički puk ljubuške općine. Prije svete mise izaslanstvo općine Ljubuški predvođeno načelnikom Nevenkom Barbarićem položilo je vijenac i zapalilo svijeće ispred spomenika ljubuškim žrtvama na Trgu domovinske zahvalnosti te je tako sjećanjem na pobijene hercegovačke fratre i ostale nevine žrtve započelo svečano obilježavanje Dana općine Ljubuški.
Svoju propovijed fra Dario je započeo citirajući riječi Alojzija Stepinca „Ja bih bio ništarija kad ne bih osjetio bîlo svoga hrvatskoga naroda“ te je evanđelje usporedio s njegovim životom. Alojzije je do kraja ostao vjeran Bogu i hrvatskom narodu. On je taj svijetli primjer, to svjetlo od Gospodina koje je ostavio nama da se i mi nadahnjujemo i slijedimo svijetli primjere iz povijesti našega naroda.

„Isus nam kaže: Vi ste sol zemlje i svjetlo svijeta, i zato nama ovdje prisutnima večeras iskazujući počast žrtvama rata i poraća koji su svoj život položili za slobodu domovine valja se zapitati jesmo li mi sol ove zemlje i svjetlo ovom svijetu? Jesmo li na tragu Isusove zadaće i kršćanskog poziva?„ potaknuo je fra Dario na razmišljanje okupljene vjernike u svojoj propovjedi.

„Iako smo pozvani na svjetlost zapljusnuti smo tamom sa svih strana, draga braćo i sestre zato nam ova večer treba biti u znaku da ponovno obnovimo svoj kršćanski poziv, dostojanstvo djeteta Božjega da se zalažemo za ovo svjetlo i da ne padnemo pod utjecaj sotone i zloga, crnila, negativima i drugog. Ovo je vapaj ovih žrtava koji se sjećamo, njihov vapaj nama da nisu uzalud dali svoju krv i potiče nas da unosimo svjetla jedni među druge. To je vapaj, neba i zemlje da mi moramo mijenjati svoj život, riječi, ponašanje i običaje i donosit svjetlo među ljude„ rekao je Dodig te završio riječima svete Majke Tereze: „Ono što ti radiš, ja ne mogu raditi, ono što ja radim, ti ne možeš raditi, ali zajedno činimo nešto lijepo za Boga. A to je veličina Božje ljubavi za nas – da nam daje priliku postati svetima po djelima ljubavi koja činimo, jer svetost nije luksuz rijetkih. To je vrlo jednostavna dužnost za tebe, za mene; ti na svom položaju, na svom poslu, ja i ostali, svatko od nas u radu, u životu za koji smo dali svoju časnu riječ Bogu. … Morate pretočiti svoju ljubav prema Bogu u živo djelo.“

Sv. misu je svojim pjevanjem animirao veliki župni zbor svetog Ante pod ravnanjem prof. Zdenka Vištice. Ministrirali su novaci, a evanđelje je navijestio fra Stipan Klarić.

Ljportal.com