Na Humcu proslavljen blagdan sv. Ante

LJUBUŠKI – Blagdan sv. Ante i ove je godine svečano proslavljen diljem Bosne i Hercegovine, osobito na Humcu, mjestu koje je desetljećima poznato kao najveće svetište omiljenom katoličkom svecu. Tako su i jučer, sa svojim željama i molitvama, Humac pohodili brojni vjernici iz svih krajeva BiH i Hrvatske.

Brojni vjernici

Proslava blagdana započela je služenjem svetih misa u 5, 6, 7, 8 i 9 sati ujutro, dok je najveći broj vjernika nazočio svečanom misnom slavlju u 11 sati, kojem je prethodila tradicionalna procesija s kipom svetog Ante.

Misu je predvodio dr. fra Željko Tolić, profesor na KBF-u u Splitu i župnik u Slivnu, uz besprijekorno pjevanje velikog župnog zbora „Sv. Ante“.

„Znam da su se mnogi u ovoj crkvi zagledali u lik sv. Ante, da su dušu i srce svoje ostavljali, brojne suze isplakali. Znam, mnogi su ovdje među nama koji su po zagovoru sv. Ante duhovno i tjelesno ozdravili, koji su s grijehom i zlim navikama raskrstili, Bogu se obratili i ponovno se rodili… I danas, na blagdan sv. Ante, Božji govor, riječ i poruka sadržani su u samo dvije riječi – sveti Ante. Jer, ta riječ, ta poruka, Božji govor, može se danas svesti u ljubav prema Bogu. Ali, nije dovoljno ljubiti Boga, jer ljubav prema Bogu je nerazdvojiva, nerazdruživa i nerazrješiva od ljubavi prema čovjeku. To nas je poučio Isus Krist, kada je kazao dvije temeljne zapovijedi: ljubav prema Bogu i ljubav prema čovjeku. To je poruka današnjeg dana i blagdana“, kazao je, između ostalog, fra Tolić.

Tradicionalni blagoslov

Kažimo i to kako je devetodnevna priprava za blagdan sv. Ante završila misnim slavljem s blagoslovom djece, koje je predvodio biskup Ratko Perić. On se u svojoj nadahnutoj propovijedi dotaknuo učiteljskog propovjednog rada sv. Ante, koji je propovjedi govorio kroz prispodobe objašnjavajući Isusovo učenje, nadmudrivanje farizeja i veličinu oprosta grijeha.

Dnevni list