Na Humcu predstavljena knjige „Apokaliptični dani“ fra Janka Bubala

„Apokaliptični dani“, memoarska knjiga pokojnog fra Janka Bubala izašla u nakladničkoj djelatnosti Vicepostulature postupka mučeništva „Fra Leo Petrović i 65 subraće“, i predstavljena je večeras u dvorani Sv. Ante na Humcu. Organizator predstavljanaj bila je Općina Ljubuški i HKD Napredak, podružnica Ljubuški. U predstavljanju knjige sudjelovali su urednik fra Miljenko Mića Stojić, Ivan Zlopaša i Ante Čuvalo.

Knjigu Apokaliptični dani za novi izlazak uredio je fra Miljenko Mića Stojić koje je svoje izlaganje o knjizi započeo riječima: „Kada ovako u ruci držimo knjigu Apokaliptični dani čini nam se da je ona nekako mala. Međutim, to je tako samo po broju stranica i u odnosu na one knjige koje je pisala komunistička strana, u svojoj biti ovo je velika knjiga koja govori o sudbonosnim danima za nas i našu domovinu iz prve ruke. Vrijeme je to koje stvara povijest”, rekao je fra Mića Stojić.

Pozornost slušatelja fra Mića je skrenuo i na posvetu „Braći svojoj, poklanoj, dok su šipci cvali, a bilo je proljeće tisuću devetsto četrdeset pete“ nakon koje fra Janko poimenično nabraja njihova imena. „Ova knjiga je poput njihova uskrsnuća jer su oni zaista u njoj uskrsnuli“ kazao je fra Miljenko Mića Stojić govoreći o knjizi u koju je fra Janko ugradio svoja živa sjećanja na apokaliptične dane, piše LJportal.com.

„Knjiga Apokaliptični dani, nekadašnjeg kapelana u Vitini dragocjeno je memoarsko gradivo zahvaljujući kojem svatko tko želi može ostvariti vrlo detaljan uvid u to razdoblje naše ne tako daleke prošlosti. Britkim jezikom, ukrašenim osebujnom moći zaključivanja Bubalo nas svojim pripovjedačkim umijećem vodi kroz događaje u kojima je posebno djelovao i o njima slušao od onih koji su u njima izravno sudjelovali“ rekao je Ivan Zlopaša, dopredsjednik Središta Hrvatskog svjetskog kongresa za istraživanje posljedica totalitarizma.

Uz izdanje Vicepostulature postupka mučeništva „Fra Leo Petrović i 65 subraće“ na hrvatskom, Ante Čuvalo je predstavio nedavno objavljeni prijevod ove knjige na engleskom jeziku (Apocalyptic Days) u izdanju CroLibertas, Chicago i spomenute Vicepostulature, Široki Brijeg.

Knjiga Apokaliptični dani govori o fra Jankovom viđenju događaja u Hercegovini i šire koncem i nakon Drugog svjetskog rata. U knjizi otkriva kroz što je sve prolazio tih godina, ali i razloge svoje duge književne šutnje. Nadnevka 6. veljače 1945. vidio je prolazak partizana prema Širokom Brijegu te je taj dan u Vitini uhićen i odveden u tamnicu u Ljubuški.

Na temelju tog boravka u tamnici fra Janko je ostavio vrijedno svjedočenje koje je pomoglo u rasvjetljavanju događaja vezanih za smrt nekoliko fratara. Između ostaloga, u knjizi spominje kako je u tamnici vidio fra Martina Soptu i fra Slobodana Lončara, koje su komunisti ubili na lokalitetu Tomića njiva u Ljubuškom. Tijekom zadnjih godina pronađeni su i identificirani, zajedno s još nekoliko civila, te su 7. veljače 2014. pokopani u širokobriješkoj samostanskoj crkvi, navodi se u priopćenju.

Glazbenim točkama program predstavljanja knjige Apokaliptični dani na Humcu obogatio je Matija Šaravanja, učenik 2. razreda Glazbene škole Ljubuški skladbom “Koraci”‘ skladatelja Vladimira Bednjaneca, a ovo predstavljanje bila je prigoda da se fra Jankova knjiga nabavi po promotivnoj knjizi od 10 KM.

LJportal.com