Gimnazijalke iz Ljubuškog za rad “Kutija” na kulturnoj priredbi Dani europskog nasljeđa osvojile prvu nagradu

Ljubuški gimnazijalci nastavljaju osvajati nagrade u Sarajevu. Nakon što su prije 20-ak dana osvojili prvo mjesto u svojoj kategoriji u sklopu projekta “Volontiraj – kreditiraj”, ponovno su bili uspješni. Ovaj put su se natjecali u programu Mladi i nasljeđe, u sklopu 20. po redu kulturne priredbe Dani europskog nasljeđa, koju provodi Federalno ministarstvo kulture i sporta i osvojili prvu nagradu.

Uspjeh su postigle učenice 1.d razreda Simona Barišić, Gabrijela Novak i Maja Vukojević, u kategoriji inovativnosti u predstavljanju kulturnog nasljeđa, za svoj rad pod nazivom “Kutija”.

Koliko su ljubuške gimnazijalke bile inovativne i uspješne, svjedoči i to da je na natječaj Mladi i nasljeđe pristiglo više od 900 učeničkih radova. No, doista je njihov nagrađeni rad nesvakidašnji, originalan i neobičan, plod bogate stvaralačke mašte.

– Željele smo napraviti nešto drugačije, originalno, što može zadiviti, inspirirati ljude. Razmišljale smo kako i zaključile da bi najbolje bilo – kutija. Jer Ljubuški ima puno toga za ponuditi, što ne možemo prikazati samo na jednome papiru, a u kutiji je puno slika i svaka govori nešto. Usmenim objašnjavanjem ne može se shvatiti što je u kutiji, tek kad se otvori vidi se što predstavlja i pokazuje. Ima tri sloja i željele smo pokazati koliko je Ljubuški lijep grad s bogatom kulturnom baštinom i prirodnim znamenitostima – objašnjavaju zadovoljno Simona, Gabrijela i Maja.

Za nagradu su dobile sudjelovanje na znanstveno-kulturnoj priredbi “Kulturno nasljeđe Olova i olovskog kraja, koja će se održati od 25. do 27. listopada u Olovu. Upoznat će se kulturno-povijesnim bogatstvom olovskog područja, a priredit će se i izložba učeničkih radova i dodijeliti diplome.

Ivan Kaleb / Vecernji.ba