U Franjevačkoj galeriji na Širokom Brijegu otvorena “Retrospektiva” Šemse Gavrankapetanović

U Franjevačkoj galeriji Široki Brijeg u srijedu je otvorena retrospektivna izložba sarajevske umjetnice Šemse Gavrankapetanović, piše Jabuka.tv.

Izložba je ostvarena u suradnji s Umjetničkom galerijom BiH, koja je istu ovu izložbu udomila 8. prosinca 2016. godine, povodom obilježavanja 70 godina od osnivanja Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine. Ipak, izložba u Širokom Brijegu izvedena je u nešto reduciranijem obliku zbog prostornih ograničenja same Galerije.

rsgk222017 3

Izložba nastoji predstaviti cjelokupan rad slikarice Šemse Gavrankapetanović, koji je trajao gotovo 50 godina, te su izložene slike koje je radila neposredno nakon završetka Likovne akademije i magistarskih studija, od 1970. godine pa sve do danas, piše Jabuka.tv.

Program otvorenja vodila je Kristina Ćavar, a fra Vendelin Karačić, voditelj umjetničkoga programa Franjevačke galerije, u obraćanju posjetiteljima izrazio je zadovoljstvo suradnjom s Umjetničkom galerijom BiH i – unatoč svim teškoćama – vjeru u budućnost izlagalačke djelatnosti Franjevačke galerije u Širokom Brijegu.

-Sve se može kad se hoće, a ne samo kad su okolnosti naklonjene djelovanju – rekao je Karačić.

O naravi umjetničkoga stvaralaštva Šemse Gavrankapetanović govorila je povjesničarka umjetnosti Ana Đikoli, a izložbu je otvorenom proglasio Ante Vican, stručni savjetnik pri Ministarstvu obrazovanja, znanosti, kulture i športa ŽZH.

rsgk222017 2

Protokol otvorenja glazbenim brojevima uveličali su Ines Marija Bilinovac i Ivan Sušac, polaznici Glazbene škole Široki Brijeg.

Šemsa Gavrankapetanović rođena je u Sarajevu 1945. godine. Akademiju likovnih umjetnosti završila je u Beogradu 1968. godine u klasi prof. Nedeljka Gvozdenovića, gdje je također završila i postdiplomske studije u klasi prof. Stojana Ćelića. Od 1972.godine do 1992. godine radila je kao kustos zbirke umjetničkih djela u Saveznom izvršnom vijeću. Živi i radi u Beogradu i Herceg Novom.

Jabuka.tv